Gebouw UvA bezet door boze studenten tot 21.00

Nederland, Amsterdam, 07-02-2011 Studenten en krakers hebben het Bunge huis van de Universiteit van Amsterdam in de spuistraat bezet buiten wordt een spandoek aan de gevel gehangen, beveiligers van het gebouw verhinderen dat er nog meer mensen naar binnen gaan. Ze protesteren hiermee tegen de bezuinigingen op onderwijs van het kabinet. De Universiteit is door de demonstranten omgedoopt tot de Universiteit van de Toekomst. foto: Bram Budel
Nederland, Amsterdam, 07-02-2011 Studenten en krakers hebben het Bunge huis van de Universiteit van Amsterdam in de spuistraat bezet buiten wordt een spandoek aan de gevel gehangen, beveiligers van het gebouw verhinderen dat er nog meer mensen naar binnen gaan. Ze protesteren hiermee tegen de bezuinigingen op onderwijs van het kabinet. De Universiteit is door de demonstranten omgedoopt tot de Universiteit van de Toekomst. foto: Bram Budel Het UvA-gebouw is door de studenten omgedoopt tot 'Universiteit van de Toekomst'. Foto Bram Budel

Enkele tientallen studenten hebben vanmorgen een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet, meldt Novum. De studenten willen met de bezetting protesteren tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. De colleges zijn afgelast en de politie is ingelicht.

De studenten voeren actie onder de naam ‘Professor Protest’ en hebben Het Bungehuis, een gebouw van de faculteit Geesteswetenschappen aan de Spuistraat 210, omgedoopt tot ‘de Universiteit van de Toekomst’, waarin ze maandag vanaf 13.00 uur lezingen en debatten willen houden.

De UvA zegt in een reactie de studenten inhoudelijk te steunen, maar de vorm van hun protest af te wijzen. “Wij achten het blokkeren van het onderwijs niet wenselijk”, geeft een woordvoerder te kennen. De studenten hadden om ruimtes gevraagd die al gereserveerd waren voor colleges. Andere ruimtes die de UvA aanbood werden door de studenten geweigerd, zegt de woordvoerder.

Na overleg met de commissie van bestuur van de UvA is afgesproken dat de studenten tot 21.00 uur in het Bungehuis mogen blijven, meldt AT5. Daarna moeten zij het gebouw verlaten. Ze gaven eerder aan ‘zolang als nodig is’ te blijven, omdat ‘de student gereduceerd wordt tot een nummer dat eerder als een dure last wordt gezien dan de student als kwalitatieve investering voor de toekomst’. Ze roepen op hun site iedereen op om een bezoek te brengen.