Cultfenomeen en pussycat Tura Satana overleden

Varla was misschien wel de mooiste van de drie ‘pussycats’ in de cultfilm Faster, Pussycat! Kill! Kill! (imdb) uit 1965. De actrice die haar speelde, Tura Satana (imdb), is overleden aan een hartaanval. Ze werd 72.

De film (wiki) gaat over drie wilde go-go danseressen in drie snelle auto’s. De trailer van Faster, Pussycat! Kill! Kill! vat het idee goed samen:


De film leidde een sluimerend bestaan, totdat hij in de jaren negentig werd herontdekt en vaak vertoond op filmfestivals. Er is zelfs een fanclub. NRC-filmrecensent Dana Linssen schreef bij de eerste vertoning in 1997 in Nederland:

De seksuele ambiguïteit van de dames is de voornaamste reden dat de film ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan van het Haagse COC naar Nederland werd gehaald. Blonde Billie (Lori Williams) valt weliswaar op mannen, maar wil best haar vriendinnen een beetje opgeilen. Rosie (Haiji) is een zure en jaloerse lesbo en butchy Vala (Tura Satana), met veruit de indrukwekkendste cleavage, lijkt vooral opgewonden te raken van een flinke vechtpartij.

Regisseur was Russ Meyer (imdb). Bij Meyers overlijden in 2004 schreef Linssen over zijn films:

Zijn bekendste, en invloedrijkste films maakte hij alledrie in 1965: Mudhoney, Motor Psycho en Faster Pussycat! Kill! Kill!, een serie energiek gemonteerde zwartwitfilms, die door hun humoristische omkering van klassieke seksuele patronen ook door feministen zeer gewaardeerd werden.

Drie jaar geleden maakte de hedendaagse cultregisseur Quentin Tarantino bekend een remake te willen maken van Faster, Pussycat! Kill! Kill! met als een van de hoofdrolspelers: Britney Spears. Er is sindsdien niets meer vernomen van het plan.

    • Ward Wijndelts