Cruijff wil nu wel rol bij Ajax

Foto NRC / Bas Czerwinski

Johan Cruijff keert waarschijnlijk terug bij Ajax als leider van een nieuw te vormen technisch platform. Dat beslist onder meer of de club op zoek moet naar een technisch directeur of dat de hoofdtrainer het aan- en verkoopbeleid bepaalt.

Ledenraad stelt Cruijff vanavond voor
De nieuwe ledenraad doet vanavond een voorstel aan de raad van commissarissen om Cruijff aan te stellen. Dit werd vanmiddag bevestigd aan NRC Handelsblad door een betrouwbare bron bij de club. Cruijff zou zelf hebben aangegeven dat hij nu wel in een formele functie bij zijn oude club betrokken wil zijn.

De 63-jarige Cruijff uitte eerder dit seizoen in zijn columns in De Telegraaf regelmatig kritiek op de clubleiding van Ajax. Hij riep oud-spelers op zich verkiesbaar te stellen in de ledenraad. In december werden Keje Molenaar, Dick Schoenaker, Peter Boeve, Aron Winter, Barry Hulshoff en Co Meijer verkozen. Cruijff voelt zich daardoor gesterkt om zelf op de voorgrond te treden bij Ajax. De ledenraad kan het bestuur, dat de meerderheid heeft in de raad van commissarissen, aanstellen en wegsturen.

Rapport Coronel toetsen
Na zijn vertrek als coach bij Ajax in september 1987 heeft Cruijff nooit meer een officiële functie vervuld bij de club waarmee hij als speler drie keer de Europa Cup voor landskampioenen won. Cruijff zou drie jaar geleden ook bij het technisch beleid worden betrokken. Na een verschil van inzicht met toenmalig hoofdtrainer Marco van Basten gaf hij die opdracht terug.

Van Cruijff wordt nu opnieuw verwacht dat hij het rapport van de commissie-Coronel, waarin aanbevelingen zijn gedaan voor de toekomst van de club, zal bekijken op bruikbare suggesties op voetbaltechnisch gebied. Daarnaast zullen nog twee andere commissies worden opgericht, die de financiën en de clubstructuur onderzoeken.