Kamer wil uitleg pensioenfondsen na verontrustende tv-uitzending

De Tweede Kamer roept de pensioenfondsen op het matje naar aanleiding van een uitzending van Zembla gisteravond. Het televisieprogramma liet zien dat de fondsen door slecht beleggen zo’n 146 miljard euro zijn kwijtgeraakt. Per deelnemer is dat 20.000 euro.

Ook een open brief eerder deze week van de NBA, de belangenorganisatie van accountants, ontstemt de Kamer, meldt de NOS. De NBA stelt dat deelnemers niet goed genoeg zijn voorgelicht over de risico’s die zij lopen. De pensioenfondsen wekken de indruk dat werknemers een waardevast pensioen krijgen, terwijl dat helemaal niet zeker is, aldus de beroepsorganisatie.

De Nederlandsche Bank haalde in 2008 al uit naar de fondsen. “Niet deskundig genoeg”, was het oordeel nadat berekeningen van de DNB toen lieten zien dat in dat jaar 20 miljard verloren was gegaan door verkeerde beleggingen. De cijfers werden later onderschreven door een afzonderlijke commissie.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.