Egyptische nobelprijswinnaar schaart zich achter betogers

An Egyptian flag hung on razor wire in a blocked street leading to Tahrir Square in Cairo, Egypt, Sunday, Feb. 6, 2011. Egypt's vice president met a broad representation of major opposition groups for the first time Sunday and agreed to allow freedom of the press and to release those detained since anti-government protests began, though Al-Jazeera's English-language news network said one of its correspondents had been detained the same day by the Egyptian military. (AP Photo/Emilio Morenatti)
An Egyptian flag hung on razor wire in a blocked street leading to Tahrir Square in Cairo, Egypt, Sunday, Feb. 6, 2011. Egypt's vice president met a broad representation of major opposition groups for the first time Sunday and agreed to allow freedom of the press and to release those detained since anti-government protests began, though Al-Jazeera's English-language news network said one of its correspondents had been detained the same day by the Egyptian military. (AP Photo/Emilio Morenatti) Een Egyptische vlag aan het prikkeldraad in een afgesloten straat die uitkomt op Tahrir-plein in Kairo. Foto AP / Emilio Morenatti

Nobelprijswinnaar Ahmed Zewail is na een jarenlang verblijf in de Verenigde Staten teruggekeerd naar Egypte om de antiregeringsbeweging te steunen. Hij riep Mubarak op direct af te treden.

Zewail, die in 1999 de Nobelprijs voor de chemie ontving, sprak vandaag met vicepresident Omar Suleiman, religieuze leiders en Amr Moussa, leider van de Arabische Liga.

“Ik roep president Hosni Mubarak, leider van het grootste land in het Midden-Oosten, op zijn macht over te dragen aan een nieuwe leider en zo geschiedenis in het Midden-Oosten te schrijven.” - Ahmed Zewail

Zewail riep in het verleden al op tot hervormingen in de politiek en in het onderwijs in Egypte. Hij zegt volgens persbureau AP optimistisch te zijn na een gesprek van zeven uur lang met jonge betogers.

Oplossing voor het conflict
Volgens Zewail ligt de oplossing voor het conflict in Egypte in het aanpassen van de grondwet, een tijdspad voor vrije verkiezingen uitstippen, het schrappen van de noodwetten, het vrijlaten van politieke gevangenen en het respecteren van de persvrijheid.

Vicepresident Suleiman sprak vandaag voor het eerst met de grote oppositiepartijen, waaronder het Moslimbroederschap, dat eerder had aangegeven niet te willen praten met de regering voordat Mubarak opgestapt is.

Egypte terug aan het werk
Vandaag lijkt Egypte enigszins terug aan het werk te zijn gegaan. Banken gingen kort open en het Tahrir-plein was lang niet zo afgeladen als het eerder afgelopen week was. Toch stonden er nog duizenden mensen in het centrum van Kairo te protesteren tegen Mubarak. Volgens Al Jazeera waren er meer dan een miljoen mensen aanwezig op het plein, op de dag die ‘de dag van martelaren’ was gedoopt. Daar werden vandaag twee journalisten van Al Jazeera opgepakt, die later vandaag werden vrijgelaten.

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Egypte.