Top regerende partij Egypte opgestapt

Egyptian anti-government protesters form a security cordon at a barricade built between Talaat and Tahrir squares in Cairo on February 5, 2011. Protesters gathered around army tanks to prevent the troops pulling out and leaving the square vulnerable to the feared interior ministry riot police or militants loyal to President Hosni Mubarak's ruling National Democratic Party. AFP PHOTO/PATRICK BAZ
Egyptian anti-government protesters form a security cordon at a barricade built between Talaat and Tahrir squares in Cairo on February 5, 2011. Protesters gathered around army tanks to prevent the troops pulling out and leaving the square vulnerable to the feared interior ministry riot police or militants loyal to President Hosni Mubarak's ruling National Democratic Party. AFP PHOTO/PATRICK BAZ Anti-regeringbetogers in het centrum van Kairo, vanmiddag. Foto AFP / Patrick Baz

De top van de regerende NDP in Egypte is opgestapt. Eerder meldde Reuters naar aanleiding van berichten van Al Arabiya dat ook president Hosni Mubarak zijn post bij de NDP zou hebben verlaten, maar dit bericht is zojuist ingetrokken.

Onder de aftredende leiding van de Nationaal Democratische Partij (NDP) is Gamal Mubarak, de zoon van de president. De nieuwe secretaris-generaal van de partij is Hossam Badrawi. Hij volgt Safwat el-Sharif op en wordt volgens persbureau Reuters gezien als een lid van de meer liberale vleugel van de partij.

Twaalfde dag van protest
Het aftreden van Mubarak en de rest van de partijtop wordt gezien als een gebaar naar de protesten tegen de regering in Egypte, die vandaag de twaalfde dag zijn ingegaan. De betogers hebben elke eerdere concessie echter afgedaan als niet genoeg: ze willen dat Mubarak aftreedt als president, en niks minder.

Een analist van de BBC schrijft:

“Het opstappen van Gamal Mubarak en Safwat al-Sharif is een significante ontwikkeling. Demonstranten zien het als een nieuwe concessie, die ze doet geloven dat hun zaak langzaamaan aan kracht wint. Al-Sharif was lang een belangrijke vertrouweling van Hosni Mubarak. Zijn en Gamal Mubaraks banen zijn nu door Hossam Badrawi overgenomen, een man met een reputatie als gematigd politicus.” - Frank Muir, BBC.

Vandaag sprak een legercommandant de betogers toe op het Tahrir-plein in Kairo. Hij probeerde de mensen te overtuigen naar huis te gaan en hun protest te staken, maar de menigte beantwoordde hem met een spreekkoor waarin ze Mubarak opriepen op te stappen.

“Jullie hebben het volledige recht te protesteren, maar red alsjeblieft wat er nog over is van Egypte.” - legercommandant Hassan al-Roweny

Ook vandaag zijn weer tienduizenden op het Tahrir-plein in Kairo bijeen gekomen. Dat is wel een stuk minder dan gisteren, die ‘De dag van Vertrek‘ werd genoemd en waarbij zeker 100.000 betogers de straat op gingen, in de hoop dat Mubarak op zou stappen. Nu vrezen leiders van de betogingen dat de verminderde druk van de protesten de regering de kans geven enkel cosmetische hervormingen door te voeren. Tegelijkertijd komen er grotere betogingen aan, zegt onze correspondent Guus Valk.

“Dat het vandaag rustiger zou zijn werd al wel verwacht. Op zaterdag moeten veel mensen simpelweg werken om brood op de plank te krijgen. Dat zegt in feite weinig over het verloop van de demonstraties, want de komende dagen wordt weer een grote opkomst verwacht. Vooral morgen, dinsdag en vrijdag staan er massademonstraties op de agenda.” - NRC-correspondent Guus Valk

Internationale druk
Europese leiders hebben vandaag verklaard dat Egypte snel van leiderschap moet wisselen, maar niet te snel verkiezingen moet organiseren. Dit om een ‘traditie van tolerantie en rechtvaardigheid’ op te bouwen die nodig zijn om democratie te laten werken.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier David Cameron en EU-president Herman van Rompuy benadrukten nogmaals hun wens voor een ‘snelle overgang’in Egypte, een uitdrukking die een diplomatiek synonie is geworden voor het aftreden van Hosni Mubarak als president.

Een gezant van de Amerikaanse president Obama zegt vandaag dat het risico dat er nieuw geweld uitbreekt nog altijd bestaat, maar dat hij de eerste tekenen van een beweging naar een vreedzame uitweg heeft gezien. De gezant, Frank Wisner, zei wel dat het aanblijven van Mubarak nodig is om een goede machtsoverdracht te garanderen. De Amerikaanse regering heeft inmiddels afstand genomen van de uitspraken van Wisner.

Lees hier meer over de gebeurtenissen in Egypte.