Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Toch een nieuwe Mulisch

Mentzel: "Bij bekende mensen is het steeds de vraag: hoe voeg ik iets toe aan het overbekende portret dat al op ieders netvlies staat." Photographer:
Mentzel: "Bij bekende mensen is het steeds de vraag: hoe voeg ik iets toe aan het overbekende portret dat al op ieders netvlies staat." Photographer: Harry Mulisch, in zijn huis in Amsterdam, 1992 (FOTO: NRC / Vincent Mentzel )

‘Vanochtend heeft de werkelijkheid mij een loer gedraaid die ik haar niet gauw zal vergeven.’ Zo begint een van de tot nu toe ongepubliceerde novellen van de in oktober overleden schrijver Harry Mulisch (1927- 2010).

Gisteren maakte zijn uitgever Robbert Ammerlaan, tijdens de nieuwjaarsreceptie van De Bezige Bij in Amsterdam, bekend dat op 30 oktober nieuw werk van de schrijver zal verschijnen. Dat is precies een jaar na de dood van Mulisch. De bundel ‘De tijd’ bestaat de literaire werken waaraan Mulisch de laatste jaren van zijn leven heeft gewerkt en omvat bijna dertig bladzijden, schrijft Pieter Steinz vandaag in NRC Handelsblad.

In 2001 verscheen Siegfried, de laatste roman van Mulisch, met de schijnbaar profetische slotwoorden ‘Daarna niets meer’. Daarom komt het als een verrassing dat Mulisch nog verhalen heeft geschreven in het afgelopen decennium.