Sap ‘ongeschonden’ uit debat Kunduz op partijcongres

Het GroenLinks-congres heeft tegen de motie van afkeuring gestemd over de steun die de Kamerfractie geeft aan de politietrainingsmissie in Kunduz. De motie was ingediend door voorzitter Karel van Broekhoven van de Midden-Oosten Werkgroep van de partij en werd gezien als de belangrijkste motie op het congres. 

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap moest zich vanochtend op het partijcongres in Utrecht tegenover haar achterban verantwoorden voor het besluit om steun te geven aan de missie in Kunduz. Het congres van GroenLinks nam wel een motie van treurnis en eenheid over het besluit in te stemmen aan, maar ook een motie van respect.

“Sap heeft het debat ongeschonden weerstaan”, zegt politiek redacteur van NRC Handelsblad Erik van der Walle die aanwezig was bij het partijcongres in Utrecht. ”Veel leden waren kritisch bij binnenkomst, maar langzaam werden zij milder.” Volgens Van Der Walle is dat niet heel raar, de beslissing om de politiemissie te steunen is complex en voor veel GroenLinks-leden was het moeilijke afweging. “Het was voor velen moeilijk om er honderd procent voor of tegen te zijn. Bij twijfel zijn mensen geneigd de rijen te sluiten”.

Maar dat komt volgens Van der Walle ook door het sterke optreden van Sap. Bij het betreden van het podium werd zij ontvangen met applaus en bij afloop kreeg zij zelfs een staande ovatie van de ongeveer 1.500 aanwezige leden.

Vanmiddag stelt het congres de leden vast voor de kandidatenlijst voor de Statenverkiezingen. Ook geeft voormalig fractievoorzitter Femke Halsema haar afscheidsrede.