Papegaai eet links (of rechts)

Papegaaien hebben een voorkeurspoot. Die zit aan dezelfde kant als hun voorkeursoog. Dat is zo bij veel Australische papegaaien – en bij veel mensen ook.

Van elke tien mensen kijken er zeven wat meer met hun rechter- dan met hun linkeroog.

Van elke tien mensen schoppen er acht liever met hun rechter- dan met hun linkerbeen.

En van elke tien mensen schrijven er negen liever met rechts dan met links.

Waarom? Bij de meeste mensen is de linkerhersenhelft wat baziger. Die bazige linkerhersenhelft bestuurt het rechteroog, de rechterhand en het rechterbeen, en zet die dus vaker aan het werk.

Bij linkshandigen en linksbenigen is het net andersom. En vaak is dat onhandig, want strijkijzers, scharen en andere gereedschappen zijn allemaal gemaakt voor rechtshandigen.

Maar het kan ook voordelig zijn. Een linksbenige voetballer kan zijn tegenstanders verrassen met een linksbenig schot. Een linkshandige bokser kan een klap uit onverwachte hoek uitdelen. En Japanse Samoeraistrijders waarschuwen elkaar: pas op voor de linkshandige krijger!

Is het een mensending, een voorkeurshand en een voorkeursbeen? Niet helemaal. Ook papegaaien hebben een voorkeurspoot. Australische onderzoekers hebben dat nu eens goed bekeken.

De biologen gaven 322 papegaaien van 16 soorten wat voer (nootjes of zaadjes) en blokjes hout. En behalve de exemplaren van één kleine papegaaiensoort gebruikten vrijwel alle papegaaien steeds een voorkeurspoot om zaadjes mee te pellen, noten te kraken en blokjes te rapen.

De biologen denken dus dat ook bij papegaaien één hersenhelft baziger is. Maar hun verklaring voor hoe dat zo komt, die geldt niet voor mensen. Volgens de biologen komt het bij de papegaaien doordat hun ogen opzij van hun kop zitten. Als ze hun voer goed willen zien moeten ze er dus één oog, met kop en al, naartoe draaien. En als ze het nog beter willen zien, moeten ze het met de bijbehorende poot oppakken en dichtbij hun oog houden.

Zo krijgt bij papegaaien na wat gepruts vanzelf een setje (linkeroog en -poot of rechteroog en -poot) de voorkeur, schrijven de biologen.

Maar dát kun je over mensen niet beweren. Mensen kunnen gewoon recht naar hun bord kijken tijdens een etentje ofzo. Gelukkig maar, zo’n voorkeurssetje zou nogal ongezellig zijn voor de buurman links. Of rechts. En die aan de overkant.