Nokia opent deur voor Microsoft

Telefoonfabrikant Nokia zoekt naar een partner om zijn dalende aandeel in de lucratieve smartphonemarkt op te krikken. Naast Google lijkt met name Microsoft de meest logische kandidaat om een besturingssysteem te leveren voor de Finse telefoons.

Ondanks slechte jaarcijfers steeg het aandeel Nokia de afgelopen dagen. Oorzaak waren geruchten dat Nokia-baas Stephen Elop (tot vorig jaar divisiehoofd bij Microsoft) en Microsoft-baas Steve Ballmer gesproken zouden hebben over een samenwerking.

’s Werelds grootste softwarebedrijf en de grootste fabrikant van telefoons vechten tegen concurrenten als Apple, Google, HTC en Samsung. Nokia gebruikt het verouderde besturingssysteem Symbian nog voor zijn smartphones, Microsoft kwam pas eind 2010 met een mobiele versie van Windows als antwoord op de iPhone en Google Android.

De timing klopt: volgende week houdt Nokia een investeerdersbijeenkomst, een week later verzamelt de telecomindustrie zich op het Mobile World Congress in Barcelona.