Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Nieuwe dag van demonstraties in Kairo, internationale druk op Mubarak groeit

De twaalfde dag van demonstraties in Egypte is ingegaan. De nacht verliep voor de anti-Mubarak demonstranten rustig. Duizenden Egyptenaren hebben weer op het Tahrir-plein overnacht en roepen vandaag weer op tot het aftreden van president Hosni Mubarak. De internationale druk op Mubarak om te hervormen en de macht over te dragen blijft groter worden.

De BBC spreekt van een patstelling tussen de demonstranten en Mubarak, aangezien beide partijen niet lijken op te geven. Het regime van Mubarak wankelt , schrijft correspondent Guus Valk vandaag in NRC Handelsblad. Maar de oppositie staat ook niet sterk:

Het regime van Mubarak wankelt. De protesten zijn ook buiten Kairo massaal, onder meer in Alexandrië, waar gisteren tienduizenden mensen op de been waren. Voor morgen, dinsdag en vrijdag zijn weer grote demonstraties aangekondigd.

Tegelijkertijd blijft de oppositie ook zwak. Ze wil niet onderhandelen met het regime, maar demonstreren heeft Mubarak niet weg gekregen. Ministers zeiden gisteren dat hij zeker niet weg zal gaan. Er is nog steeds geen oppositieleider. Mohamed ElBaradei is volgens velen, met name buiten Egypte, het gezicht van de oppositie. Maar ook tijdens de demonstratie van gisteren liet hij zich niet zien.

Volgens Al Jazeera zijn er nog steeds kleine gevechten tussen pro- en anti-Mubarak demonstranten in de stad. Valk schrijft dat het Tahrir-plein op dit moment waarschijnlijk de veiligste plek is in Kairo:

In Kairo is het Tahrirplein nu ongeveer de veiligste en meest georganiseerde plek. Militairen omringen het gebied, en controleren de ingangen. Daarbuiten is de stad een jungle, waar mensen niet meer weten wie ze moeten vertrouwen en wie bij welk kamp hoort. Op wegen in de stad verrijzen controleposten van beide kampen, die willekeurig auto’s controleren. Op de 26 Juli-brug richtten aanhangers van beide kampen hun eigen controlepost in, broederlijk naast elkaar

Stad nog steeds niet veilig voor journalisten
De stad is nog steeds niet veilig voor (buitenlandse) journalisten, weet Valk te melden, iets wat op de liveblog van Al Jazeera bevestigd wordt.

Aanhangers van Mubarak maken onverminderd jacht op buitenlanders. Gisteren waren er, net als de dag ervoor, tientallen arrestaties van met name journalisten. Arrestaties worden soms door straatbendes verricht, soms door agenten in burger, en soms door het leger, dat dat naar eigen zeggen doet om buitenlanders te beschermen.

Buitenlanders, journalisten in het bijzonder, zijn volgens de Egyptische regering de bron van alle problemen. De meesten zitten niet meer in het hart van de stad, maar zijn overgebracht naar een veiliger hotel, ruim een kilometer van het Tahrirplein. Ze worden, als ze zich op straat vertonen, mishandeld of opgepakt. De afgelopen dagen overkwam dit vrijwel iedere journalist die zich buiten waagde. Een Zweedse journalist ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

De Egyptische verslaggever Ahmed Mohammed Mahmoud (36) die eerder deze week bij gevechten gewond raakte, is gisteren bezweken aan zijn verwondingen. Hij is - zover bekend - de eerste journalist die om het leven is gekomen bij de demonstraties van de afgelopen dagen. Volgens de Egyptische staatskrant Al-Ahram werd Mahmoud op zijn balkon neergeschoten door een scherpschutter.

Egyptische economie weer opstarten
Mubarak heeft vandaag gesprekken gehad met zijn kabinet om de gehavende economie van Egypte weer nieuw leven in te blazen. De demonstraties in het land kosten naar schatting minstens 227 miljoen euro.

Internationale druk om te hervormen
De onrust in Egypte, Tunesië en andere Arabische landen laat volgens VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon zien dat te weinig democratie kan leiden tot onveiligheid en instabiliteit. Hij zei dit vandaag tijdens een veiligheidsconferentie in München. Bondskanselier Merkel benadrukte dat de machtsoverdracht in Egypte ordelijk en vreedzaam moet verlopen. Maar volgens haar zou het onverstandig zijn om aan het begin van het hervormingsproces al te denken aan nieuwe verkiezingen.

De Britse premier David Cameron daarentegen, wil dat Mubarak onmiddellijk begint met het overdragen van de macht. “Er is geen stabiliteit in Egypte. Verandering, hervormingen zijn nodig om het land te stabiliseren. Hoe langer hiermee gewacht wordt, hoe waarschijnlijker het wordt dat we een Egypte krijgen dat we niet willen”

Aanslag op gasleiding

De staatstelevisie meldde vanochtend dat er een aanslag gepleegd is op een gasleiding bij de grens met Israël, “buitenlandse terroristen” zouden hiervoor verantwoordelijk zijn.

Beelden van de demonstraties
Na het geweld van de afgelopen dagen, verliepen de demonstraties in Kairo gisteren vreedzaam.

Volgens Al Jazeera zijn er geruchten dat vanavond het leger de avondklok, die tot nu toe genegeerd wordt door de demonstranten, met harde hand zal handhaven.

Beelden van de nacht van woensdag op donderdag in Kairo