Echte mannen eten cake

Het sobere cakeje van weleer wordt nu uitbundig versierd. Dankzij Sex and the city.

Cupcake.
Cupcake. Jupiterimages

Aan gebrek aan taartjesliefde kan het niet liggen. Een kwart eeuw geleden was ik al de oogappel van de Eindhovense banketbakkersvrouwen om mijn frequent geconsumeerde liefde voor de resultaten van hun bakkunst. Toch had ik het hele fenomeen cupcakes bijna gemist. Misschien omdat ik man ben, echte mannen bakken geen taartjes. We kijken ook niet naar Sex and the city, de serie die cupcakes het laatste decennium weer populair heeft gemaakt.

Het idee om kleine cakejes in kopjes te bakken schijnt uit het Engeland van de negentiende eeuw te stammen. Het gaat sneller dan een grote cake. Tegenwoordig worden muffinblikken of papieren bakvormen gebruikt. De sobere cakejes van weleer zijn nu fraai en veelal uitbundig versierd. Meringue, crème, room, chocoladekrullen, fondant, marsepein, fruit, bloemen, zilverpilletjes, alles is mogelijk. Vaak zijn ze gemaakt in de Engelse en Amerikaanse taartversiertraditie, dus aan even zoete als agressieve kleuren geen gebrek. Het glazuur springt van je tanden als je de plaatjes alleen al ziet.

Het cupcakeje is een vrouwending. Er zijn nogal wat vrouwen actief in het maken van cupcakes op bestelling, als huisvlijt of in een bedrijfje aan huis. Elke feestelijke gelegenheid is met cupcakes op te luisteren, doopfeesten, verjaardagen, eerste communies, jubilea, kinderfeestjes, huwelijken. Voor begrafenissen heb ik ze niet kunnen vinden. Maar het zou me niets verbazen als er ook emplooi is voor cakejes versierd met bijvoorbeeld de sleutels van de hemelpoort die het eeuwige plakje cake tot het verleden doen behoren. De cupcake zelf kan het centrum van een feestje zijn. Leuk voor een kinderpartijtje. Ook groepen vrouwen scheppen er plezier in een middagje samen cupcakes te versieren, zoiets als het oud-Hollandse koek vergulden.

Wie het verschijnsel eenmaal heeft opgemerkt, ziet dat menig kookwinkel, warenhuis en supermarkt ruim gesorteerd is in de ingrediënten en attributen voor het maken van cupcakes. En de webwinkels zijn altijd dicht bij huis. Er is een keur aan bak- en decoratiebenodigdheden als cups, garneerspuiten en marsepeinstekertjes, evenals allerhande glitter en glim om de cupcakes van het gewenste feestelijke voorkomen te voorzien. Je voelt je als een kind in een snoepwinkel, en dat is het eigenlijk ook.

Cupcakes zijn er in alle bak-stijlen, het betere patissierwerk, de biologisch verantwoorde bakkunst, vaak met onbespoten fruit, granen en noten. Ieder kan aan zijn trekken komen, zelfs mannen. Want echte mannen bakken dan wel geen taartjes, ze eten ze wel.