Uitgelicht

A steam-engine of the North Yorkshire Moors Railway which runs between Pickering and Goathland, in northeastern England steams from the countryside despite heavy snowfall on Wednesday Dec. 28, 2005. Eastern parts of Britain have been hit by snowfalls for a second day, with more bad weather forecasted for Thursday. (AP Photo/ John Giles/PA) ** UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE **
A steam-engine of the North Yorkshire Moors Railway which runs between Pickering and Goathland, in northeastern England steams from the countryside despite heavy snowfall on Wednesday Dec. 28, 2005. Eastern parts of Britain have been hit by snowfalls for a second day, with more bad weather forecasted for Thursday. (AP Photo/ John Giles/PA) ** UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE ** AP

Film

The Day the Earth Stood Still (Scott Derrickson, 2008, VS). In deze remake van de sf-klassieker The Day the Earth Stood Still (1951) worden we vergast op een ecologische boodschap: we vernietigen de aarde niet meer door atoombommen, maar door er onnadenkend op los te leven en niet stil te staan bij de consequenties van ons gedrag. Als de de mensheid goedgezinde Klaatu (Keanu Reeves) landt, wordt hij, net als in het origineel, neergeschoten en belandt in een ziekenhuis. Maar anno 2008 dreigt hij meteen te worden onderworpen aan marteling om achter zijn bedoelingen te komen. RTL5, 20.30-22.35u.

Cloverfield (Matt Reeves, 2008, VS). Vorm en stijl van deze thriller zijn, net als The Blair Witch Project, geënt op een teruggevonden videoband. Een in de hand gehouden camera registreert een feestje dat ruw wordt verstoord door dreunen en ontploffingen. De beelden herinneren aan 9/11. Dan zien we al te snel ‘het ding’ dat New York terroriseert. Dat had spannender gekund.RTL5, 22.35-0.05u.

They Shoot Horses, Don’t They? (Sydney Pollack, 1969, VS). Sterke, historische film over een uitputtende dansmarathon zoals die tijdens de crisisjaren in Amerika gehouden werd: armen deden eraan mee in de hoop 1500 dollar te winnen. Op begin, einde en een enkele vooruitblik na, speelt de film zich geheel op één locatie af: voor en achter de schermen in de danstent waar de wedstrijd wordt gehouden. Met Jane Fonda, Michael Sarrazin en de onlangs overleden Susannah York. BBC 2, 0.50-2.45u.

Actualiteiten

Uitgesproken Vara. Rapportage over het maken van de Cito-toets op een moslimschool. En de medewerkers van een supermarkt zijn ontevreden omdat ze niet goed behandeld worden: verslag en studiogesprek.Ned.2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Uit Egypte een verslag van de ontwikkelingen van vandaag (‘vertrekdag’) en uit New York een gesprek met correspondent Tom Kleijn over de Amerikaanse inspanningen achter de schermen om een voordelige uitkomst van de Egyptische crisis te bewerkstelligen.Ned.2, 22.00-23.00u.

Informatief

Great British railway journeys. Laatste aflevering van reisserie waarin Michael Portillo, de voormalig Conservatieve minister van Defensie, in op maat vervaardigd vrijetijdsjasje en aan de hand van het vroeg negentiende-eeuwse Bradshaw’s Tourist Handbook, per trein Groot-Brittannië doorkruist. Vanavond gaat de reis langs de westkust van Schotland, van Ayr naar Skye. BBC 2, 19.30-20.00u.

Whale wars. Serie over het hinderen van Japanse walvisjagers door een schip van de Sea Shepherd Conservation Society, een internationale liefdadigheidsorganisatie die als doelstelling de conservatie van al het leven in zee heeft. In het walvisjachtseizoen ’07-’08 verbleef een camerateam op de Steve Irwin, een boot van de SSCS, om de pogingen om de illegale walvisvangst door Japan te verhinderen, vast te leggen. In de aflevering van vanavond vaart een Japans schip over een speedboot van Sea Shepherd.Animal Planet, 21.00-21.55u.

De wereld van André Rieu. Eerste aflevering van zesdelige documentaireserie over de reizen en optredens van André Rieu en zijn orkest in België, Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten en Mexico. Ned.1, 22.30-23.00u.

Rotterdam XL. Slotaflevering van serie naar aanleiding van het filmfestival van Rotterdam. Sarah Meuleman praat met Beau van Erven Dorens over de film 127 hours van Danny Boyle, Dave von Raven heeft een ontmoeting met de Braziliaanse regisseur Sergio Borges en er zijn bijdragen van Jules Deelder en de Rotterdamse band Viper Cobra. Ned.2, 23.10-23.25u.

Amusement

Operation repo: payback time! Amerikaanse serie waarin veelal met aanzienlijk overgewicht kampende werknemers van een deurwaardersbedrijf spullen in beslag moeten zien te nemen waarvoor niet op tijd betaald is. Het betreft vaak auto’s en de mensen van wie deze worden afgepakt krijgen daar meestal geen beter humeur van. RTL7, 20.00-20.30u.

MaDiWoDoVrijdagShow. Met Filemon Wesselink rechtstreeks vanaf een plek ergens in Nederland en Paul de Leeuw in een studio. Daar ontvangt hij vanavond Alexandra Radius en Han Ebbelaar om te praten over de succesvolle dansfilm Black Swan waarin Natalie Portman de show steelt. Ook te gast: zanger Dinand Woesthoff en acteur Johnny de Mol.Ned.3, 22.00-22.50u.

The Graham Norton Show. De anarchistische gastheer ontvangt Dame Helen Mirren die vertelt over haar nieuwe film Brighton Rock, de nieuwe versie van een film uit 1947 naar een boek van Graham Greene, actrice Emily Blunt die enige roem verwierf met haar rol als assistente van de hoofdredacteur in The Devil Wears Prada en komiek Ed Byrne. Muziek van The Wanted. BBC 1, 23.35-0.20u.

Poker after dark. Voordat de commerciële zenders van Nederland hun nachtelijke metamorfose naar doorgeefluik voor sekshandel ondergaan, is op menig kanaal een pokertoernooi te volgen waar met spelregels die alleen voor ingewijden te volgen zijn voor grote sommen geld wordt gespeeld. Veronica, 0.45-1.40u.

Radio

Radio 6 live. Opnamen van 2 januari, toen in het Bimhuis het 3de Brokkenfestival werd gehouden. Vandaag de twee korte concerten van Michiel Braam (piano) & John Engels (drums) en van Andy Bruce & Rigidly Righteous (vier blazers, gitaar en drums) met als gast Annet Malherbe (zang): improvisatiemuziek met een Schotse twist. Ook muziek van twee cd’s: Paul van Kemenade en het Duitse postbob trio Drei im Roten Kreis.Radio 6, 23.02-1.00u.

Legendarisch live. Serie opnamen van historische optredens van popartiesten. Vanavond een concert van de Belgische zanger Arno, opgenomen op 18 juni 2010 in Koko te Londen. Met onder meer de nummers Mademoiselles, All the young dudes en Voir un ami pleurer. Radio 2, 23.05-0.00u.