Tussen angst en hoop

De Kus. Tekst en regie: Ger Thijs. Gezien: 28/1 Leidse Schouwburg. Tournee t/m 17/2. Inl: hummelinckstuurman.nl ***

„Nu ben ik de gastheer van de bank”, zegt een wildvreemde man tegen een vrouw die langskomt. Acteur Huub Stapel vertolkt de man; Carine Crutzen speelt de vrouw. Beiden dolen door het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Hij is een gederangeerde cabaretier die in een pretpark zijn geld verdiend, vermomd als beer. De vrouw is onderweg naar het ziekenhuis, waar ze de beslissende uitslag krijgt van de scans van haar borsten: wel of geen kanker. Op een gegeven moment schreeuwt ze het gevreesde woord keihard uit tegen de zaal. Iedereen huivert.

De Kus heet het nieuwste toneelstuk van Ger Thijs. Het is geen verwijzing naar de onstuimige, gelijknamige roman van Jan Wolkers waarvan de openingszin luidt: „De kus! Het slaat weer door me heen.” Afgezien van de dramatische noodkreet van Carine Crutzen is Thijs’ stuk ingetogen, subtiel van sfeer. Thijs beheerst het métier van toneelschrijven en regisseren feilloos. De dialogen ontwikkelen zich in een boeiende combinatie van humor en spanning, zonder grillige wendingen of dreigende ondertoon als bij bijvoorbeeld Pinters schrijfkunst. Het is contemplatief, gevoelig toneel. Crutzen balanceert fraai tussen angst en hoop. Zij klampt zich vast aan de bank die het toneelbeeld domineert. Dat is immers de plek waar ze die intrigerende man telkens weer tegenkom, als bij toeval. Huub Stapel heeft een jongensachtige, energieke flair. Zijn brille maakt haar weer gezond. Dat hoop je als toeschouwer.