Toneel & dans

De Aanslag

Een jongensachtige Victor Löw vertolkt de hoofdrol als Anton Steenwijk in de toneelbewerking van De Aanslag (1982) van Harry Mulisch. In een gestileerd, sober decor ontwikkelt het verhaal zich op indringende wijze. Regisseur Ursul de Geer en bewerker Léon van der Sanden voegen nieuwe elementen aan de bewerking toe, zoals de zelfmoord van de verzetsheld, gespeeld door Peter Bolhuis, die in diverse rollen zijn vermogen toont om grote, dramatische scènes te creëren. Mooi spel van Marjolein Ley en Nelleke Zitman in dubbelrollen.

Inl: bostheaterproducties.nl

GAP

Van huis uit zijn de choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana vertegenwoordigers van ‘kunstdans’ zou kunnen noemen. De laatste jaren echter hebben zij een omslag gemaakt. Er worden steeds meer ‘oneigenlijke’ elementen toegelaten: verhalen en gevoelens, zelfs privé-ervaringen. In de nieuwe voorstelling GAP dichten zij nu niet alleen de kloof tussen hun kunstdans en dans die vanuit een andere cultuur is gemaakt, maar brengen zij ook muziek en dans tot elkaar.

Inl: leineroebana.com

On Wings of Art II

Regisseur en performer Gerrit Timmers brengt een fraaie ode aan de kunstenaar en de kunsten. De toeschouwers nemen plaats in schoolbanken alsof ze opnieuw scholieren zijn. Timmers als de innemende leraar vertelt ons aan de hand van het dromende jongetje Nini hoe de wereld van de volwassenen eruit ziet, welke gevaren er buiten te duchten zijn en hoezeer Nini in de war raakt als hij bij een kunstenaar naaktschilderingen van zijn moeder ziet. Een charmante, zachtmoedige voorstelling door het Onafhankelijk Toneel. Inl: ot-rotterdam.nl

De Kus

Acteur Huub Stapel en actrice Carine Crutzen spelen een in de natuur verdwaalde man en vrouw die elkaar per toeval tegenkomen. Hij is een uitgerangeerde kleinkunstenaar en zij een vrouw die een dodelijke ziekte vreest. Het is voor het eerst dat Stapel en Crutzen samenwerken. Dat leidt tot prachtige, tedere en gevoelige scènes in het nieuwste toneelstuk van tekstschrijver en regisseur Ger Thijs. Vaardige dialogen met humor en vaak verrassende wendingen.

hummelinckstuurman.nl

Bacchanten

Geert de Jong speelt bij Toneelgroep De Appel een indringende, meeslepende hoofdrol in Euripides’ tragedie Bacchanten. Een moeder laat zich meeslepen door heidense rituelen en ontdekt dat het niet een jonge leeuw was die ze met haar tanden de keel doorbeet, maar haar zoon Pentheus. Iwan Wailhain vertolkt een schitterende rol als Dionysos, aanvoerder van de roes en de zinnelijke begeerte. Zoon Pentheus speelt fraai de ratio. De regie is van David Geysen.

Inl toneelgroepdeappel.nl

Till the fat lady sings

Toneelgroep Oostpool hult zich sfeervol in jarenvijftig aankleding en -decor, maar de virtuoze, vlijmscherpe tekstbewerking van Till the fat lady sings naar het boek van J.D. Salinger is razend actueel. Maria Kraakman speelt studente Jesse Elders fraai verzenuwd en Den Hartogh is fenomenaal als haar bikkelharde, maar liefdevolle broer Walter. Regie: Erik Whien.

Inl. toneelgroepoostpool.nl.

Faust I &Faust II

In de regie van Johan Doesburg durft het Nationale Toneel het aan het spannende Faust I en het moeilijke Faust II van Goethe als marathon te presenteren. De Mefistofeles van Stefan de Walle en de Faust van Jaap Spijkers zijn schitterende toneelcreaties. Ook Sophie van Winden maakt van haar Gretchen iets prachtigs. Deel I is een overweldigende ervaring met live-muziek door Harry de Wit. Deel II valt tegen. nationaletoneel.nl