Tahrir-plein stroomt vol, maar geen spoor van Mubarak-sympathisanten

Tantwawi praat met anti-Mubarak demonstranten op het Tahrir-plein vanochtend. Foto AFP / Khaled Desouki

De Egyptische minister van Defensie Hussein Tantawi en enkele legerleiders bezochten vandaag het Tahrir-plein in Kairo. Op dag elf van de pro-democratie demonstraties stroomde het epicentrum van de protesten alweer vroeg vol met duizenden activisten. Ze brengen voedsel en water mee naar de Dag van Vertrek: de oppositie heeft vandaag als deadline gesteld voor het opstappen van Hosni Mubarak.

Obama bespreekt onmiddellijk aftreden Mubarak
Barack Obama is in gesprek met Egyptische toppolitici over de mogelijkheden tot onmiddellijk aftreden van Mubarak. Een interim-regering zou het land dan naar vrije en eerlijke verkiezingen moeten leiden. Zo’n tussentijdse regering zou geleid moeten worden door vice-president Omar Suleiman en het leger.

Voorman van de oppositie Mohamed ElBaradei is voorstander van een dergelijke oplossing. Hij riep Mubarak vandaag op te luisteren naar “de heldere stem van het volk”om vervolgens “in waardigheid af te treden”. Hij bestempelt de toezeggingen van de president tot nu toe als “stukjes en beetjes”. “Het gaat om vertrouwen en dat is verdwenen”, aldus ElBaradei.

Ondertussen controleren soldaten de demonstranten bij toegangswegen tot het Tahrir-plein op persoonsbewijzen en wapens. Volgens persbureau AP is de sfeer “relaxed”. Regeringsgezinden die eerder deze week buitenlandse journalisten en anti-Mubarak demonstranten aanvielen, lijken niet aanwezig te zijn. In winkels worden hier en daar provisorische ehbo-posten opgericht waar mensen kunnen worden verzorgd.

Cameraman Eric Feijten weer gearresteerd
Freelance-cameraman Eric Feijten is vandaag wederom opgepakt in Kairo. “They arrested me again, fuck”, Twittert hij vanochtend. Hij meldt daarna dat er ook auto’s van diplomaten worden aangehouden en inzittenden worden gearresteerd. Feijten werd woensdag ook al opgepakt.