Spelers van Mark Wotte gunnen Mubarak eervolle aftocht

Mark Wotte heeft met zijn spelers van het Egyptische Ismaily SC de trainingen hervat. „Iedereen snakt naar herstel van het dagelijks leven.”

Onderwerp/Subject: Club/Team/Country: FC Twente - NAC Breda Seizoen/Season: 2009/2010 FOTO/PHOTO: Mark WOTTE. (Photo by PICS UNITED/Ruud Verhalle) Trefwoorden/Keywords: #07 $12 ±1245243768607 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS
Onderwerp/Subject: Club/Team/Country: FC Twente - NAC Breda Seizoen/Season: 2009/2010 FOTO/PHOTO: Mark WOTTE. (Photo by PICS UNITED/Ruud Verhalle) Trefwoorden/Keywords: #07 $12 ±1245243768607 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS PICS UNITED

Trainer Mark Wotte was eerst teleurgesteld toen de Egyptische voetbalcompetitie vorige week donderdag werd uitgesteld wegens protestacties tegen president Mubarak. Zijn ploeg Ismaily SC had koploper kunnen worden en staat na 15 duels tweede in de Egyptische Premier League, met drie punten achterstand op Zamalek.

Maar de volgende dagen schrok hij van confrontaties tussen demonstranten en politieagenten in Kaïro, Alexandrië, Suez, Mansoura en zijn standplaats Ismailia, op zo’n 130 kilometer van de hoofdstad. Wotte en zijn voetballers hervatten gisteren de training. „Het land ligt plat”, zo laat hij vanuit Ismailia per email weten. „De mensen willen weer stabiliteit.”

Hoe is de situatie in Ismailia?

„Nadat de politie zich had teruggetrokken, was in het weekeinde niemand veilig voor arme, criminele groepen die ongestoord konden plunderen. We besloten vanaf zondag niet meer te trainen omdat iedereen bij zijn familie wilde zijn. Na de speech van Mubarak dat hij in september zal aftreden, kwam iedereen opgelucht naar buiten. Ze waren blij en scandeerden zijn naam. Buiten de rellen op Tahrir Square is het nu al dagen rustig in de rest van het land.”

Wat heeft u zelf meegemaakt van de protesten?

„Mijn assistent Gerard van Ruitenburg en ik zijn altijd veilig geweest. Alleen tijdens de plunderdagen in het weekeinde moesten we op ons resort blijven. We hebben gisteren voor het eerst weer getraind, waarbij we eerst de ontwikkelingen van de afgelopen dagen rustig hebben besproken in de kleedkamer. ‘Back to business’, zei de voorzitter. Alleen de spelers uit Kaïro hebben toestemming thuis te blijven. De mensen zien militairen met respect als de beschermers van Egypte.”

Heeft u voor- en tegenstanders van Mubarak in uw ploeg?

„Nee. Iedereen wil meer vrijheid in Egypte, maar men is bang voor een anarchie en een regering zoals in Iran. Bij de club is dat ook de algemene mening.

„Men gunt Mubarak een eervolle aftocht, niet zoals Ben Ali in Tunesië. Dat is volgens mij ook de mening van tachtig miljoen Egyptenaren.” Wanneer verwacht u hervatting van de competitie?

„De wedstrijden van 28 januari en 3 februari zijn uitgesteld, daarna is er een trainingskamp van de nationale ploeg, winnaar van de laatste drie edities van de Afrika Cup. De volgende wedstrijd staat gepland rond 15 februari. Hopelijk is de situatie in het land dan verbeterd. Iedereen snakt naar herstel van het dagelijks leven. De bevolking heeft geen geld en goederen meer.”

Wat is de rol van de overheid in het voetbal?

„De sport is super populair, daarom hebben veel clubs steun van de overheid, niet perse van Mubarak, maar van de ministers. De clubs Enppi en Petrojet krijgen steun van het ministerie van olie, Harras El-Hadoud, El Geish en Entag El-Haribi van het ministerie van defensie en El-Shorta van het ministerie van politie. Hoe de geldstromen lopen, weet ik niet, maar deze clubs hebben nooit financiële problemen. Al-Masry, El Gouna, Makassah, Smoha en Wadi Degla zijn clubs van rijke privépersonen. Ismaily, Al-Zamalek en Al-Ahly zijn de drie volksclubs, gesteund door locale overheden. Al Ahly is club nummer één, met zeventig procent van de Egyptenaren als supporters. Zamalek is de club van rijke zakenmensen. Bij Ismaily moeten we het ondanks steun van provincie en soms een vermogende supporter vooral hebben van aan- en verkoopbeleid. De laatste tien jaar heeft deze club meer dan twintig internationals opgeleid, waarvan de helft is verkocht.”