Somalische aanvaller Deense cartoonist negen jaar cel in

De Somalische man die vorig jaar cartoonist Kurt Westergaard probeerde te vermoorden is in Denemarken tot negen jaar cel veroordeeld. De 29-jarige Somaliër werd op nieuwjaarsdag 2010 neergeschoten voor het huis van Westergaard.

De rechtbank in Aarhus bepaalde tevens dat de Somaliër na zijn straf het land wordt uitgezet. Hij is veroordeeld voor het plegen van een terroristische daad en poging tot doodslag. Westergaard was thuis toen de man gewapend met een bijl binnen wilde dringen. De tekenaar wist op tijd de politie te waarschuwen, die de Somaliër vervolgens in armen en benen schoten.

Westergaard kwam in 2006 groots in het nieuws toen zijn omstreden spotprenten over de profeet Mohammed werden gepubliceerd. Hevige rellen volgden in islamitische landen.