Sigarettenfabrikant wordt prijsvechter

British American Tobacco stunt om rokers aan zich te binden.

De accijns gaat binnenkort omhoog, en om klanten te behouden stunt British American Tobacco (BAT) met prijzen. BAT wil „waar voor je geld” blijven bieden, en verkoopt per 1 maart een pakje Lucky Strike voor 5 euro. Goedkoper dan Marlboro, die kost straks 5,20.

Vorig jaar november had BAT ook al een actie: Peter Stuyvesant- en Caballero-sigaretten gingen van 5,90 naar 5,80. „En rokers kregen er één extra sigaret bij”, aldus een woordvoerder. De stunt is volgens de fabriek niet alleen om rokers aan zich te binden. „We willen bovendien niet dat mensen gaan downgraden of illegale producten aanschaffen.” Met gesmokkelde of namaaksigaretten steunen consumenten onbewust de internationale misdaad, zo schrijft de fabrikant op zijn website.

Per 1 maart kost een pakje Marlboro 5,20 in plaats van 4,80. Een stijging van 40 cent. Daarvan is 27 cent rechtstreeks accijns en 13 cent om „onze stijgende kosten te compenseren”, zegt een woordvoerder van Philip Morris. De fabrikant is niet van plan om met Marlboro te stunten. Het is een premiummerk. „We hebben ook goedkopere sigaretten, zoals L&M, die kosten zo 4,70 euro.” (NRC)