Shell boekt twee keer zoveel winst als in 2009

De resultaten van Shell zijn niet slecht, maar analisten hadden nog beter verwacht.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft vorig jaar een winst geboekt van 18,6 miljard dollar (13,5 miljard euro), bijna twee keer zoveel als in 2009. Het bedrijf profiteerde van een herstellende wereldeconomie die zorgde voor hogere olie- en gasprijzen. Daarnaast wist Shell zijn dagelijkse olie- en gasproductie eindelijk weer op te voeren, na een periode van zeven jaar waarin die productie van jaar op jaar steeds verder wegzakte.

Toch reageerden beleggers teleurgesteld. Bij het openen van de Londense beurs gisteren begon het aandeel Shell op een koers van 2,195 Britse pond. Dat is 3 procent lager vergeleken met de slotkoers van een dag eerder. Analisten hadden een nog hogere winst verwacht, zeker in het vierde kwartaal. Topman Peter Voser van Shell gaf toe dat hij „teleurgesteld” was over de resultaten van de laatste drie maanden van vorig jaar.

De koersdaling heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat Shell zijn dividend voorlopig gelijk houdt, op 42 dollarcent per aandeel, ondanks de ster k gestegen winst. Financieel directeur Simon Henry zei dat een deel van de investeerders in eerdere gesprekken met Shell had aangedrongen op een verhoging van het dividend. Shell moet voorzichtig blijven met het verhogen van het dividend, om uitgaven en inkomsten in balans te houden, aldus Henry.

Shell keert nu jaarlijks 10 miljard dollar uit aan beleggers. Daarnaast investeert het veel om de daling in de olie- en gasproductie te keren. Vorig jaar investeerde het bedrijf 24 miljard dollar, met name in het beginnen van nieuwe projecten in onder meer Rusland, Brazilië en Nigeria. Komend jaar verwacht het tussen de 25 en 27 miljard te investeren, onder andere in Australië en Irak. (NRC)