Relatief rustige opmaat naar ‘Dag van Vertrek’ in Egypte

Met grote vrees wordt vandaag uitgekeken naar de ‘Dag van Vertrek’, een finale poging van de oppositie op de elfde dag van openlijk verzet in Egypte om onder druk van een massabetoging het onmiddellijke vertrek van Hosni Mubarak af te dwingen.

Sinds de betogingen afgelopen woensdag een grimmige wending namen door de plotselinge vorming van gewelddadige pro-Mubarak groepen is het voortdurend tot confrontaties gekomen tussen het regeringsgezinde kamp en de tegenstanders van het regime. De oppositionele krachten roepen demonstranten vandaag niettemin op om ‘elk plein in het centrum van Kairo te bezetten’. Veel demonstranten hebben het Tahrir-plein, epicentrum van de betogingen, vannacht niet verlaten.

De nieuwe premier Ahmed Shafiq zei gisteren dat zijn collega op Binnenlandse Zaken de vreedzame protestmarsen niet moet verbieden. Een woordvoerder van dat ministerie ontkende gisteren de lezing dat het regime voor een groot deel de hand heeft in de pro-Mubarak groepen. Bewijzen daarvoor hebben zich de afgelopen dagen opgestapeld.

Tientallen journalisten mishandeld, geïntimideerd, opgepakt
Voor journalisten is het werk momenteel zeer gevaarlijk en vrijwel ondoenlijk, liet onze correspondent weten. Tientallen journalisten uit verschillende landen zijn de afgelopen dagen mishandeld en geïntimideerd door pro-Mubarak demonstranten of vastgezet door het regime.

Vannacht is er volgens internationale persbureaus op straat relatief rustig gebleven, na twee dagen en een nacht van bloedige confrontaties tussen voor- en tegenstanders van het regime. Daarbij zijn zeker tien mensen omgekomen. Het totaal aantal doden sinds het massale straatprotest vorige week dinsdagbegon wordt geschat op honderdvijftig.

Amerikaanse regering zet druk op Mubarak
Bronnen rond de Amerikaanse regering bevestigen volgens de New York Times vandaag dat Obama aandringt op onmiddellijk vertrek van Hosni Mubarak. Diplomaten zouden daartoe in onderhandeling zijn met Egyptische regeringsfunctionarissen. Dit bericht is niet direct ontkend door het Witte Huis. Volgens een anonieme Amerikaanse regeringsfunctionaris is het acute vertrek van de president, in combinatie met de aanstelling van een overgangsregering onder leiding van vice-president Omar Suleiman en het leger, inderdaad een van de scenario’s die besproken wordt, zo zei hij tegen persbureau Reuters.

Mubarak liet vannacht in een interview met ABC News weten wel op te willen stappen, maar dat niet te kunnen omwille van de stabiliteit in Egypte.