Raadsheer in zaak-Wilders niet vervolgd

Raadsheer Tom Schalken heeft arabist Hans Jansen niet onder druk gezet om diens getuigenis te beïnvloeden in de rechtszaak tegen Geert Wilders. Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren bekendgemaakt.

Justitie kwam tot dit oordeel na een feitenonderzoek door de Rijksrecherche. Schalken zal niet worden vervolgd.

De Rijksrecherche heeft onderzocht wat er was voorgevallen tijdens een diner waarbij zowel Schalken als Jansen aanwezig was. Schalken was één van de drie raadsheren die het Openbaar Ministerie (OM) hebben bevolen Wilders te vervolgen om diens anti-islam-uitspraken. Het OM had dit eerder afgewezen omdat het vindt dat de uitspraken van Wilders niet strafbaar zijn.

Het etentje, bij Midden-Oosten-expert Bertus Hendriks thuis, vond plaats op 3 mei vorig jaar, enkele dagen voordat Jansen als getuige zou worden gehoord door de rechter-commissaris. Jansen was door de verdediging opgeroepen om een verklaring af te leggen over teksten in de Koran.

Volgens Jansen probeerde Schalken hem er tijdens het diner van te overtuigen dat het besluit om Wilders toch te laten vervolgen, juist was geweest. Maar zijn getuigenis zou niet beïnvloed zijn, zei Jansen.

Tijdens de laatste dag van het proces ontstond ophef over het diner. Wilders vroeg de rechtbank om Jansen te laten horen, over mogelijke beïnvloeding door Schalken. Toen de rechtbank een besluit daarover wilde uitstellen tot de dag van het vonnis, wraakte Wilders de rechtbank. Dat verzoek werd toegewezen. Daarom wordt de zaak overgedaan, vanaf maandag, met nieuwe rechters.

Op de dag van de wraking, 22 oktober, deed Geert Wilders meteen aangifte tegen Schalken. De Rijksrecherche concludeert nu, na onder meer gesprekken met vier aanwezigen bij het diner, dat Schalken evenmin het geheim van de raadkamer heeft geschonden. Hij zou alleen gesproken hebben over openbare informatie.

Maandag wordt onder meer besproken welk deel van de zaak zal worden overgedaan. Ook komt een verzoek tot uitstel van de zaak namens de benadeelde partijen aan de orde.

Benadeelde partijen in het proces, vertegenwoordigd door onder anderen advocaat Henri Sarolea, vinden dat het OM niet loyaal heeft voldaan aan de opdracht om Wilders te vervolgen door in oktober vrijspraak te eisen. Namens zijn cliënt heeft Sarolea een nieuwe procedure aangespannen bij het gerechtshof. Het hof in Amsterdam bevestigt dat „een brief” is binnengekomen maar doet geen uitspraken over consequenties voor de lopende rechtszaak. De rechtbank in Amsterdam heeft uitstel van de zaak geweigerd.