Parlement Somalië werkt niet,maar blijft

Ze hebben in hun zesjarig bestaan niet één wet aangenomen. Hun grootste prestatie, zei een van hen gisteren, is het opknappen van hun eigen gebouw geweest. Sinds gisteren kunnen de parlementariërs van Somalië bogen op een nieuw wapenfeit; ze hebben met ruime meerderheid hun mandaat met drie jaar verlengd.

„Het Somalische parlement is vastberaden om te helpen het door oorlog verwoeste land binnen drie jaar uit de anarchie en wetteloosheid te tillen”, zei parlementsvoorzitter Sharif Hassan Sheikh Adam gisteren in de hoofdstad Mogadishu. Van de 550 parlementsleden woonden 435 de stemming bij. 421 waren vóór verlenging van hun ambtstermijn.

Het bestuur opereert in moeilijke omstandigheden. De invloed van de internationaal erkende regering strekt niet verder dan een handvol huizenblokken in het door opstandelingen belegerde Mogadishu. Zonder verlenging zou het mandaat van regering en parlement in augustus eindigen. De Afrikaanse Unie en het Oost-Afrikaanse samenwerkingsverband Igad stemmen in met aanblijven van het parlement. President Sheikh Ahmed hoopt nu ook herkozen te worden.

Niet eerder waren zoveel parlementsleden bijeen in Mogadishu als voor de stemming gisteren, sinds het parlement vorig jaar weer begon daar te vergaderen. De volksvertegenwoordigers verkeren vaak in het buitenland omdat Somalië te gevaarlijk is.

Het parlement begon in 2004 met 275 leden. In 2009 werd dat verdubbeld om de regering van Sheikh Ahmed een bredere basis te geven. De 550 parlementariërs ontvangen elk 300 dollar per maand van de VN. (AP, Reuters)