Overleg VS over snel vertrek van Mubarak

De Amerikaanse regering overlegt achter de schermen met Egyptische regeringsfunctionarissen over het onmiddellijke aftreden van president Mubarak, aldus ambtenaren en Arabische diplomaten tegenover The New York Times.

In Kairo trokken grote aantallen, betogers tegen het regime van Mubarak vanochtend naar het Tahrirplein voor wat de organisatoren de Dag van Vertrek van de president hebben gedoopt. Vandaag handhaafden militairen de orde weer. De afgelopen dagen hadden politie in burger en straattuig betogers en buitenlandse journalisten belaagd zonder dat het leger ingreep. De organisatoren zeggen een miljoen mensen op de been te willen hebben om Mubarak het laatste zetje te geven.

De president zelf heeft in een interview met Christiane Amanpour van ABC gezegd wel weg te willen maar niet te kunnen omdat dan chaos volgt. Hij stelde de Moslimbroederschap verantwoordelijk voor het geweld van de laatste dagen.

Volgens de Amerikaanse ideeën zou Mubarak zijn macht moeten overdragen aan een door het leger gesteunde interim-regering onder leiding van vicepresident Omar Suleiman, schrijft The New York Times. In de interim-regering zouden leden van verscheidene oppositiegroepen, waaronder de Moslimbroederschap, moeten plaatsnemen. De eerste taak zou het organiseren van eerlijke en vrije presidentsverkiezingen in september zijn.

Amerikaanse overheidsfunctionarissen bevestigden vandaag het overleg over een onmiddellijk aftreden met Mubarak, maar zeiden dat het een van de scenario’s is die worden besproken. Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad benadrukte dat „alle besluiten genomen moeten worden door de Egyptische bevolking.”

Politiek analist Zbigniew Brzezinski (82), nationale veiligheidscoördinator van Jimmy Carter (1977-1981), zegt vandaag in deze krant dat Obama begin deze week te ver ging door publiekelijk een „onmiddellijke overgang” van de regering te eisen. „Kunnen wij een ander land een machtsoverdracht opleggen?” aldus Brzezinski. „Het Witte Huis had moeten zeggen: ‘De machtsoverdracht hoort nu te beginnen.’ Dan was niet de indruk ontstaan dat de regering Mubarak een dictaat oplegde.”

Vicepresident Omar Suleiman, een vertrouweling van Mubarak, liet gisteren irritatie doorschemeren over de Amerikaanse bemoeienis. „Er zijn abnormale manieren waarop andere landen door middel van persverklaringen en mededelingen tussenbeide zijn gekomen. Dit was heel vreemd, gezien de vriendschappelijke relaties tussen ons en hen”, zei hij.

Suleiman zei ook dat hij de Moslimbroederschap en andere oppositiegroepen had uitgenodigd om te komen onderhandelen over de toekomst van Egypte en de overgang naar democratie. De Broederschap is verboden en tot dusverre wilde het regime niets van de fundamentalisten weten. Zowel de Moslimbroederschap als oppositievoorman Mohamed ElBaradei en andere groepen houden vol dat eerst Mubarak moet vertrekken.

Dag van vertrek: pagina 6 en 7

Interview voetbaltrainer Mark Wotte in Egypte: pagina 12