Ode aan de esdoorn

Vergelijk eens een kipkerrie-salade of een mayonaise uit een Nederlandse supermarkt met die uit een Belgische. Ze zijn hier altijd zoeter. Pizza Hawaï, zoetzure kip bij de Chinees, Nederlanders houden van zoet.

Niets mis mee, in principe. Maar er is één fantastische zoetmaker die men consequent links laat liggen: maple syrup. Ahorn- of suikeresdoornsiroop, in goed Nederlands. En dat is zo zonde.

Het is hier misschien nog wel het bekendst van het ahorn-citroensapdieet, leert een rondje googlen. Ik heb het nooit geprobeerd, dus ik weet niet of het werkt, maar lijkt mij hoe dan ook niet de goede reden om maple syrup te eten.

Ahornsiroop is namelijk zo veel meer dan alleen een zoetmaker. De complexe, licht caramelachtige, notige smaak laat zich zo goed combineren, niet alleen met blueberry pancakes. Vervang bijvoorbeeld eens de honing op een salade met peer en warme geitenkaas door maple syrup.

Voor de wat meer avontuurlijke zoetekauw vandaag een heus fusiongerecht, om een ouderwets woord te gebruiken: zoetzure noedelsalade met biefstukreepjes, bereid met... maple syrup.

Voor een persoon met stevige trek of voor twee personen lunch:

180 gr biefstuk

twee porties noedels

1 limoen

halve chilipeper, in ringetjes

4 cm verse gember

1 eetlepel sesamolie

halve eetlepel rijstazijn

3 eetlepels maple syrup

een bosui, in ringetjes

een rode paprika, in reepjes

100 gram sugarsnaps

Rasp de gember en doe die met de rasp van de limoen, de sesamolie, de rijstazijn, een eetlepel limoensap, de chilipeper en de maple syrup in een kom. Snij de biefstuk in dunne reepjes en marineer ze in het maple-limoenmengsel.

Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking, giet af en spoel na. Giet de biefstukreepjes ook af boven een bakje en bewaar de marinade.

Maak een wok goed heet. Voeg een flinke scheut arachideolie toe en roerbak de biefstukreepjes een minuut. Voeg de groentes toe en roerbak alles nog twee minuten. Voeg nu in delen de noedels toe en blijf roerbakken. Giet als laatste nog een scheutje van marinade erbij en laat kort inkoken.

Dien op in een schaaltje met wat ringetjes van het groen van de bosui of gehakte koriander erover.

We sluiten de maaltijd af met nog zo’n rare Nederlandse gewoonte: cappuccino na het eten. Natuurlijk wel met een druppeltje maple syrup.

Joël Broekaert

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.