Muziek

Yannick

Onder chef/dirigent Yannick Nézet-Séguin speelde het Rotterdams Philharmonisch Orkest diverse symfonieën van Beethoven – met enorm succes voor zijn energieke benadering. Concert met de Vierde en de Vijfde symfonie 6-2, 15u in de Parkstad Theaters, Heerlen. Op 10, 11, 12 en 13 leidt Nézet-Séguin in de Doelen viermaal een totaal ander programma, met La Mer van Debussy en de Vijfde symfonie van Prokofjev.

010-2171717 & www.rpho.nl

Albrecht in Berg en Brahms

Marc Albrecht, toekomstig chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en de Nederlandse Opera, leidt zijn orkest in een romantisch meesterproefprogramma, met Mahlers Blumine als opmaat tot Brahms’ Eerste symfonie en het Vioolconcert van Alban Berg met Daniel Hope als solist. Concerten: 5, 7 febr Concertgebouw A’dam Res. 020-6718345 of www.orkest.nl

Stripopera Legende

Bij De Nederlandse Opera deze maand de wereldpremière van de opera Legende van Peter-Jan Wagemans: een tweeënhalf uur durende, visueel overdonderende drie-akter naar het absurdistische stripverhaal Reizen en avonturen van Mijnheer Prikkebeen. De opera speelt o.a. in de maag van een walvis en bij een tweekoppige tiran, maar uiteindelijk triomferen onopgesmukte eerlijkheid en ware liefde. Voorstellingen t/m 27 febr. 020-6255455.

Kyteman & Vloeimans

Trompettist Kyteman, de Nederlandse hiphopsensatie van 2009, is terug met een nieuw project: samen met Eric Vloeimans, één van de beste trompettisten van Nederland, is hij de studio ingegaan om nieuwe nummers op te nemen. Deze sessies groeiden uit tot het project Kytecrash. Fluwelen jazztrompet zoekt lyrische poptrompet voor coole flirt. Na een gezamenlijk concert halverwege 2010 namen ze onlangs een crossover-album op, dat binnenkort verschijnt. Nu begint de tournee.

Vr 4 febr, Burgerweeshuis, Deventer; Za 5 Vorstin, Hilversum.

Metropole Orkest met Basement Jaxx

Het Metropole Orkest is een samenwerking aangegaan met het succesvolle Britse dance-duo Basement Jaxx. Het Metropole Orkest, begin december nog genomineerd voor 3 Grammy’s, zoekt regelmatig toonaangevende partners in jazz, pop en wereldmuziek. Dit keer met het Britse dance-duo Felix Buxton en Simon Ratcliffe, alias Basement Jaxx. Zowel de klassieke als eigentijdse orkestrale versies van hits als Red Alert, Where’s Your Head At, Good Luck en Raindrops zullen te horen zijn.

Vrijdag 4 febr, Muziekgebouw Eindhoven.

Lee ‘Scratch’ Perry

De legendarische reggae/dubmuzikant Lee ‘Scratch’ Perry is een legendarische performer in de reggae, dub en dancehall. Hij is inmiddels 74, maar treed nog veel op en maakt zelfs nog Zijn meest recente album ‘Revelation’ verscheen in 2010 en bevat bijdragen van Keith Richards en George Clinton.

Wo 9 febr, Paradiso, Amsterdam.

Jazz Vocalisten

Op 12 februari is in Schouwburg Odeon in Zwolle de finale van Jazz Vocalisten. Eerdere winnaars waren onder meer Carmen Gomes, Francien van Tuinen, Wouter Hamel, Esra Dalfidan en Maria João Mendes. Er zijn nog concerten en jamsessies op 4 en 5 februari.

Inl www.odeondespiegel.nl en www.jazzvocalisten

Clazz Ensemble His Master’s Choice

Deze maand begint het tournooi met een avondvullend programma van drie meestercomponisten. Louis Andriessen, Frank Carlberg en JacobTV werken vanuit verschillende muzikale achtergronden variërend van klassiek en jazz tot pop. De toernee bestaat uit 25 concerten in Nederland, België en Duitsland

www.clazzensemble.nl