Mubarak 'wil weg, maar kan niet'

Mubarak heeft genoeg van het presidentschap, maar treedt niet af uit angst voor chaos. Dat heeft de Egyptische president gezegd in een interview met het Amerikaanse ABC News.

Mubarak zegt „opgelucht” te zijn niet opnieuw deel te hoeven nemen aan de presidentsverkiezingen in september. De president, die door massabetogingen al bijna anderhalve week onder grote druk staat om af te treden, zegt dat de beelden van gewelddadige incidenten in zijn land hem pijn doen, want „ik wil Egyptenaren niet met elkaar zien vechten”. Vandaag wordt weer een massale betoging verwacht tegen zijn regime.

Mubarak voelt zich niet verantwoordelijk voor de ongeregeldheden, zei hij gisteren. Hij legt de schuld bij de Moslimbroederschap, de door zijn regime verboden oppositiebeweging. Volgens waarnemers speelt die juist een bescheiden rol bij de protesten.

Vicepresident Omar Suleiman bood de Moslimbroederschap gisteren aan om onderhandelingen over de toekomst van het land te beginnen. Het aanbod, dat een maand geleden nog ondenkbaar zou zijn geweest, vond geen weerklank bij de oppositie die onverminderd het directe vertrek van Mubarak eist.

Gamal Mubarak, de zoon van de president, doet volgens Suleiman niet mee aan de volgende presidentsverkiezingen. Voordat de onrust begon gold Gamal als de gedoodverfde opvolger van zijn vader Hosni.

Suleiman beloofde gisteren ook dat de verantwoordelijken voor het geweld van gisteren en eergisteren op het Tahrir-plein zullen worden gestraft. Gisteren vielen op en rond het plein ten minste tien doden. Journalisten werden veelvuldig aangevallen door Mubarak-aanhangers.

Suleimans uitspraken kwamen kort nadat de nieuwe Egyptische premier Ahmed Shafiq gisteren een uitgebreide persconferentie gaf over de gewelddadigheden. Shafiq noemde de aanval van pro-Mubarak betogers op demonstranten „een grote fout”, en hij erkende dat de aanval waarschijnlijk was georganiseerd.

Lees een interview met oppositieleider ElBaradei: pagina 9