Mubarak was niet zo slecht voor markten

Mogelijk gaat maandag de aandelenbeurs van Egypte weer open. Drie Nederlandse beleggers zijn verrast door de hectische ontwikkelingen, maar raken nog niet in paniek.

Elf dagen geleden beweerde belegger Marc Wesseling in een interview nog dat Afrika het continent is van de ongekende economische groei. „De voorwaarden voor een bloeiend bedrijfsleven in Afrika blijven verbeteren”, zei hij tegen de website emergingafrica.nl. En toen brak de pleuris uit in Egypte.

„Maar ik blijf bij mijn stelling”, zegt Wesseling nu. Hij is oprichter en directeur van Mango Capital, een beleggingsfonds dat sinds 2006 uitsluitend in aandelen op beurzen in Afrika en het Midden-Oosten belegt. Mango Capital heeft een kleine 9 procent van het belegd vermogen van 27 miljoen euro geïnvesteerd in Egypte. Om precies te zijn: in een beursgenoteerde bank, een vastgoedfonds en een zuivelbedrijf.

Die aandelen kregen een behoorlijke tik sinds het volksprotest tegen het regime van president Mubarak vorige week uitbrak. Op 26 en 27 januari daalde de EGX30-index van de beurs in Kairo met 16 procent. De beurs, die om de hoek van het Tahrirplein ligt, werd hierop zekerheidshalve gesloten. Komende maandag, zo is de verwachting, zal de beurshandel worden hervat.

Mango Capital, zegt Wesseling, opereert nu eenmaal in zogenaamde frontier states, „Landen waar de ontwikkelingen, zowel economisch als politiek, snel kunnen gaan. Maar ik had twee maanden geleden niet durven zeggen dat dit nu in Egypte zou gebeuren.”

Hij is niet bevreesd dat het geld dat hij voor 150 vermogende Nederlandse particulieren in Egypte belegt blijvend waardeloos is geworden. Het recente verlies heeft de „krankzinnige stijging” van de afgelopen tien jaar nog lang niet teniet gedaan. De index steeg van begin 2002 tot mei 2008 van 445 tot 12.000 punten. Nu staat de EGX30 iets onder de 6.000.

Mango is niet het enige Nederlands fonds dat de Egyptische beurs voor particuliere beleggers heeft aangeboord. Ook Robeco en het Friese Intereffekt hebben met een Afrikafondsen een positie in Egypte. Roy Rus van Intereffekt Emerging Africa is eveneens positief over de langetermijnontwikkeling van het land. „De macrofactoren zijn nu eenmaal gunstig: een goede demografische opbouw, gezonde economische groei en veel liquiditeit in de banksector – ja, nu dan even niet.”

Een belangrijke factor van de recente groei van de Egyptische economie was de sterke man aan de top, die voor stabiliteit zorgde. President Mubarak heeft veel gezonde economische hervormingen doorgevoerd. Cornelis Vlooswijk van het Robeco Afrika Fonds: „Mubarak heeft staatsbedrijven geprivatiseerd, is grote infrastructurele projecten gestart en heeft veel buitenlands investeringskapitaal aangetrokken.” Bij dat laatste speelde Mubaraks zoon Gamal een leidende rol. Hij is opgeleid in het Westen, werkte ooit als investment banker bij Bank of America.

De drie Nederlandse fondsmanagers vinden het op zich niet erg dat er aan het huidige regime een eind komt. Als er maar iets stabiels voor in de plaats komt, en de onzekerheid niet te lang duurt. De recente wisseling van de wacht in Tunesië mag als voorbeeld dienen. Roy Rus: „De beurs van Tunesië is twee weken dicht geweest, maar krabbelt nu langzaam weer op.” Dat verwacht Vlooswijk ook in Kaïro. „Enkele Egyptische fondsen hebben een parallelle notering in Londen en daar zie je al herstel.”

Als de beurs op maandag weer open gaat zal geen van de Nederlanders overhaast uit hun Egyptische aandelen stappen. Wesseling: „Alleen als er een ayatollah aan de macht komt, ben ik weg.”

Breaking Views pagina 15