Morning-after pil

Morning-after pil betrouwbaar

– De “morning-after” pil is een betrouwbaar middel om zwangerschap te voorkomen. Tot deze conclusie is de Utrechtse gynaecoloog prof. dr. A.A. Haspels gekomen, na de resultaten te hebben bekeken van het gebruik van deze pil door 800 vrouwen.

Twee van de vrouwen zijn wel zwanger geworden. Een van hen was pas 45 uur na de geslachtsgemeenschap begonnen met de morning-after pil, die gedurende vijf dagen moet worden gebruikt. Een nieuwe conclusie van dr. Haspels is dat de 48-uur grens, die aanvankelijk werd aangehouden, waarschijnlijk moet worden teruggebracht tot 36 uur en tot 24 uur voor wie helemaal zeker van haar zaak wil zijn. Bij de tweede vrouw was een dosis lynoral toegediend van 2 milligram, die vermoedelijk te klein is. De hoogleraar gelooft dat de dosis op 3-5 milligram in plaats van 2-5 milligram moet worden gesteld.

De pil voor “the day after the night before” moet niet alleen als een gewoon anticonceptiemiddel worden gezien, maar als een uitkomst in noodgevallen. De pil, die inplanting van het eventueel bevruchte eitje in de baarmoeder voorkomt, heeft soms onaangename bijwerkingen, zoals misselijkheid en verstoring van de menstruatiecyclus.

Op langere termijn behoeft de vrouw volgens prof. Haspels echter geen schadelijke gevolgen te duchten. Het middel is – in andere doseringen – al twintig jaar in gebruik om zwangerschappen in stand te houden, nooit met nadelige gevolgen. [...]