Mijn brood is te duur!

An opposition supporter with pieces of bread taped onto his head shouts slogans during an anti-government protest in Sanaa February 3, 2011. Tens of thousands of Yemenis squared off in street protests for and against the government on Thursday during an opposition-led "Day of Rage", a day after President Ali Abdullah Saleh offered to step down in 2013. REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY)
An opposition supporter with pieces of bread taped onto his head shouts slogans during an anti-government protest in Sanaa February 3, 2011. Tens of thousands of Yemenis squared off in street protests for and against the government on Thursday during an opposition-led "Day of Rage", a day after President Ali Abdullah Saleh offered to step down in 2013. REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Een demonstrant in Jemen roept antiregeringsslogans tijdens de ‘dag van de woede’. Na Tunesië, Egypte en Jordanië is nu ook Jemen, het armste land in de Arabische wereld, decor voor grote demonstraties. Tienduizenden mensen trokken de straat op. Sommigen zwaaiend met stokbroden, anderen met broden aan hun hoofd geplakt. Zoals de man op de foto. Een creatieve manier van protesteren tegen de hoge voedselprijzen in Jemen.

Naast lagere voedselprijzen, willen de demonstranten ook politieke hervormingen en een andere president. In de hoofdstad Sana’a was daarom gisteren de grootste demonstratie ooit tegen president Ali Saleh, die al 32 jaar aan de macht is.

De demonstranten eisten onmiddellijk aftreden van hun president, en nemen geen genoegen met zijn verklaring van afgelopen dinsdag dat hij niet langer zijn ambtstermijn zal verlengen na 2013.

En hoewel Saleh de ‘dag van de woede’ nog probeerde tegen te houden door middel van een oproep in het parlement - (staak de protesten en vorm een regering van nationale eenheid!) - mocht dit blijkbaar niet baten.

Jemen, een Amerikaanse bondgenoot in de strijd tegen Al-Qaeda, wordt wel omschreven als bijna mislukte staat. In het Noorden vecht het leger tegen shi’itische rebellen, in het Zuiden winnen separatisten invloed. De werkloosheid is 35 procent. Een op de drie Jemenieten lijdt honger.