Melk is de bron van alles in Nederland

Melk, goed voor elk, en voor de integratie. Aziz Bekkaoui lanceerde gisteren in de Utrecht zijn project Melkkleuren. Felopgemaakte moslima’s met hoofddoeken en noeste mannen in boerenkiel flankeerden burgemeester Aleid Wolfsen. Op het podium wisselden flamenco, klompendans en breakdance elkaar af. FNV-voorzitter Agnes Jongerius vertelde over haar boerenwortels en drie melkveehouders over stadse kinderen die denken dat melk uit de fabriek komt.

Aziz Bekkaoui (1969) ontwikkelde zich van modeontwerper tot performancekunstenaar. Eerder stak hij gabbers in Londsdale-boerka en plaatste voor zijn project Mekka van Calvijn een bedevaartsteen in Dordrecht.

Zo controversieel is Melkkleuren niet. Volgens Aziz zijn alle facetten van onze cultuur terug te voeren op melk: van Het melkmeisje van Vermeer tot Dutch Design en van orde en regelmaat tot de Deltawerken. Nederland mag best wat trotser zijn op zijn boerenwortels.

In de jaarbeurs gaf Aziz sprekers en muzikanten de ruimte voor hun eigen interpretatie. Dat leidde tot een versplinterde voorstelling met politieke praatjes van een gedeputeerde en een woordkunstenaar die voorlas over zijn lactose intolerantie.

Zeventig procent van de volwassen wereldbevolking kan melksuiker niet afbreken. Alleen blanke Noord-Europeanen blijven hun leven lang koemelk drinken. Volgens Aziz zijn we allemaal met melk verbonden omdat we het in de koelkast hebben staan. Maar veel nieuwe Nederlanders hebben waarschijnlijk net zo weinig met melk als de voor de voorstelling uitgenodigde boeren met rapmuziek.

Emilie van Outeren