Martelly en Manigat door in strijd om presidentschap Haïti

Niet regeringskandidaat Jude Célestin, maar zanger Michel Martelly neemt het in de tweede en laatste ronde van de Haïtiaanse presidentsverkiezingen op tegen Mirlande Manigat. Dat heeft de Provisorische Kiesraad (CEP) gisteren bekendgemaakt.

Hiermee is de machtsstrijd sinds de chaotische eerste ronde in november vorig jaar officieel beslist. Onderzoek van de Organisatie van Amerikaanse Staten had eerder uitgewezen dat er sprake was van stemfraude.

Aanvankelijk verklaarde de CEP dat Manigat de eerste ronde won en dat Célestin tweede was met minder dan 7.000 stemmen verschil met Martelly. Onder zware internationale druk herriep de kiesraad gisteren deze uitslag.

Célestin, een vertrouweling van vertrekkend president René Préval, weigerde de afgelopen dagen zijn kandidatuur officieel in te trekken. De leiding van de regeringspartij INITE had vorige week in een verklaring haar steun aan Célestin al opgezegd.

De kiesraad maakte gisteren alleen de namen van de winnende kandidaten bekend, maar niet de nieuwe uitslagen. De winnende Martelly noemde de CEP „niet geloofwaardig” en wil hervorming van het orgaan vóór de tweede stemronde op 20 maart.

Martelly (49), kandidaat voor de partij Repons Peyizan, heeft veel jonge aanhangers. Hij noemt zichzelf ‘President van Kompa’, een dansmuziek met Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse ritmes en Creoolse, satirische teksten.

Favoriet Mirlande Manigat (70) maakt goede kans de eerste vrouwelijke president van Haïti te worden. Ze woonde in Frankrijk, Trinidad en Venezuela voor haar man Leslie Manigat in 1988 president was. Hij werd na vier maanden afgezet bij een staatsgreep. (AP, AFP)