Kort nieuws voorpagina

Provincies: natuur in gevaar door bezuinigingen

Den Bosch, 4 febr. Grote, bestaande natuurgebieden vallen niet meer te beheren als het kabinet vasthoudt aan de bezuinigingen op korte termijn op natuur. Alle bekende natuurgebieden lopen daarbij gevaar, zoals de Veluwe, hoogveengebieden in Drenthe en de Biesbosch. Dat zeggen gedeputeerden van Noord-Brabant en Drenthe namens alle provincies. Drie

Van Vollenhoven: opvolging onjuist

Rotterdam, 4 febr.Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, is het niet eens met de manier waarop zijn opvolger Tjibbe Joustra is gekozen. De selectie „is door ambtenaren van verschillende ministeries gedaan. De raad is daar nauwelijks in gekend.” Twee (Commentaar) en 5

Birma heeft weer burgerpresident

Rotterdam, 4 febr. Voor het eerst in 49 jaar heeft Birma weer een burgerpresident. Het gaat om de 65-jarige Thein Sein, een oud-generaal die sinds 2007 premier was. De militaire junta houdt wel de controle over het land. Pagina 8

Geen bezuiniging op de thuiszorg

rotterdam, 4 febr. De bezuiniging van 58 miljoen euro dit jaar op thuiszorg gaat niet door. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) heeft besloten om af te zien van een korting van 1,7 procent op de begroting voor verpleging en verzorging aan huis. Pagina 5

Raadsheer wordt niet vervolgd

Den Haag, 4 febr. Raadsheer Tom Schalken heeft arabist Hans Jansen niet onder druk gezet om diens getuigenis te beïnvloeden in de rechtszaak tegen Geert Wilders. Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren bekendgemaakt na een feitenonderzoek door de Rijksrecherche. Schalken zal niet worden vervolgd. Pagina 5

‘Blunders funest voor Fyra-trein’

Rotterdam, 4 febr. De Fyra, de snelle trein tussen Rotterdam en Amsterdam, is veel te duur geworden door politieke bemoeienis en domme besluiten, betoogt Maurits van Witsen, emeritus hoogleraar in Delft en voormalig hoofd ontwikkeling en planning van de Nederlandse Spoorwegen. Pagina 9