Kort nieuws Buitenland

Bewind Algerije doet concessies

Algiers, 4 febr. Algerije heeft gisteren beloofd de 19 jaar oude noodtoestand op korte termijn op te heffen, extra banen te creëren en behalve in de hoofdstad Algiers demonstraties toe te staan. De aankondiging door de autoriteiten volgt op maanden van kleinere protesten tegen de lage lonen en hoge prijzen en de slechte woonsituatie. Aangemoedigd door de opstand in Tunesië en Egypte hebben opposanten voor 12 februari tot een massaprotest in Algiers opgeroepen. De noodtoestand, die onder andere het vrije verkeer van burgers aan banden legt, werd afgekondigd tijdens de bloedige machtsstrijd tussen moslimextremisten en de regering. De extremisten zijn inmiddels geen bedreiging meer. (Reuters, AP)

Mexico: Politiechef al na maand dood

Nuevo Laredo, 4 febr. Het hoofd van de politie van de Mexicaanse grensstad Nuevo Laredo is deze week doodgeschoten. Dat heeft de regering van deelstaat Tamaulipas gisteren bekendgemaakt. Oud-generaal Manuel Farfan was slechts 33 dagen politiechef toen hij woensdagavond samen met twee beveiligers werd aangevallen. Sinds president Felipe Calderón ruim vier jaar geleden het leger inzette om de drugsbendes te bestrijden, stierven 34.000 Mexicanen aan drugsgeweld. In Nuevo Laredo werden gisteren 25 kinderen gevonden wier ouders vermoedelijk door drugsbendes zijn ontvoerd. (BBC, AFP, AP)

Gevecht Thailand en Cambodja

Bangkok / Phnom Penh, 4 febr. Een eeuwenoud conflict tussen Cambodja en Thailand is vandaag opnieuw opgelaaid toen militairen van beide landen op elkaar schoten. Volgens de Cambodjaanse politie werden twee Cambodjaanse militairen gedood. Volgens de minister van Informatie negeerden Thaise militairen die de grens waren overgestoken Cambodjaanse waarschuwingsschoten. Een Thaise legerwoordvoerder legde de schuld bij Cambodja, maar erkende dat een „misverstand” de schotenwisseling zou kunnen hebben veroorzaakt. Thailand en Cambodja hebben al eeuwen onenigheid over de Preah Vihear-tempel, die beide landen claimen. (AP, Reuters)

Arrestaties wegens smokkel sigaretten

Boekarest/Sofia, 4 febr. Vijftien beambten van de Roemeense douane en grenspolitie zijn gisteren gearresteerd omdat zij zijn betrokken bij sigarettensmokkel. Vrijwel tegelijkertijd heeft de Bulgaarse douane acht miljoen sigaretten in beslag genomen aan de grens met Griekenland. De afgelopen jaren worden er steeds meer sigaretten de EU binnengesmokkeld via Roemenië en Bulgarije. Deze twee landen willen lid worden van de Schengenzone en hebben de grenscontrole verscherpt om twijfels daarover weg te nemen. Frankrijk en Duitsland willen de twee landen nog even buiten de Schengenzone houden. (AP, Reuters)

Gevangene Namen dood na gijzeling

Brussel, 4 febr. Een gedetineerde van een gevangenis in Namen heeft gisteren een medegevangene gedood en ruim drie uur vier bewakers gegijzeld. De gevangene, die 12 jaar celstraf uitzit wegens gewelddadige overvallen, had zijn medegevangene om hulp gevraagd bij de gijzeling die plaatshad op de psychiatrische afdeling van de gevangenis. Toen de medegevangene weigerde, wurgde hij hem. Volgens De Standaard eiste de gijzelnemer „binnen vijf minuten een celwagen [...], vijf wapens en een pedofiel die hij kon doden”, aldus procureur Xavier Charles. (AFP)