Kort nieuws Binnenland

CBP legt R’dam dwangsom op om etnische registratie

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 4 febr. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft de Rotterdamse deelgemeente Charlois een dwangsom van maximaal een half miljoen euro opgelegd wegens etnische registratie van probleemjongeren. Charlois zegt de etnische afkomst te registreren om achterstanden van probleemjongeren weg te werken met hulpprogramma’s die specifiek op hun cultuur zijn gericht. Volgens het CBP is dat in strijd met de wet omdat Charlois niet kan aantonen dat die aanpak de probleemjongeren helpt. Charlois zegt de registratie direct gestaakt te hebben en de dossiers te hebben vernietigd. De deelgemeente overweegt wel in beroep te gaan.

Tbs: na zedendelict levenslang volgen

Den Haag, 4 febr. Tbs’ers die zijn veroordeeld voor een zedendelict worden na hun vrijlating levenslang onder toezicht gesteld. Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) werkt aan een wetswijziging die dat mogelijk moet maken. Teeven rechtvaardigt de inperking van de privacy van de tbs’ers met het argument dat zware zedendelicten voor slachtoffers en hun naasten „heel ingrijpend” zijn. Eerder deze week meldde Teeven al dat andere vrijgekomen tbs’ers binnenkort minimaal een jaar een jaar onder toezicht komen te staan. (Novum)

Eerwraakcentrum blijft bestaan

Den Haag, 4 febr. Het Landelijk Expertise Centrum Eergerelateerd Geweld blijft ook na 2012 bestaan. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gisteren toegezegd tijdens een Kamerdebat over eerwraak. De Kamer had aangedrongen op het in stand houden van het kenniscentrum. Via het centrum werken de politie, het Openbaar Ministerie, de immigratiedienst IND en instellingen voor vrouwenopvang samen om eergerelateerd geweld tegen te gaan. Opstelten liet de Kamer weten dat het expertisecentrum een vaste plaats krijgt in de nationale politie die hij gaat invoeren. Vorig jaar werden in Nederland dertien zaken van eerwraak met dodelijke afloop gemeld. (Novum)

NS past diensten aan om storm

Rotterdam, 4 febr. De treindienst voor vanavond is aangepast vanwege de storm die over Nederland trekt. Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd en mogelijk een extra overstap, melden de NS en spoorbeheerder Prorail. Het noordwesten van het land kampte vannacht al met zware windstoten. Vanaf vanavond waait het in het hele land hard, met windstoten tot mogelijk 75 kilometer per uur. In het kustgebied kunnen ze zelfs snelheden tot negentig kilometer per uur bereiken, meldt het KNMI. Vrijwel alle vluchten op en van Schiphol hadden vanochtend te maken met vertragingen en annuleringen door de harde wind. (Novum)

Echtpaar vast om mishandelingen

Dordrecht, 4 febr. Een echtpaar uit Hendrik-Ido-Ambacht is maandag aangehouden op verdenking van jarenlange mishandeling van hun kinderen. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Dordrecht vandaag bekend. De kinderen, een nu 18-jarige jongen en een 16-jarig meisje werden eind jaren negentig door het echtpaar geadopteerd. De mishandelingen zouden vrijwel meteen zijn begonnen. Van het meisje zou onder meer een keer een arm gebroken zijn. Bij het gezin waren verschillende hulpverleningsinstanties betrokken. (Novum)