Klachten kunstopleiding R'dam

De Inspectie van het Onderwijs gaat een gesprek voeren met de leiding van de Rotterdamse Hogeschool voor de Kunsten Codarts naar aanleiding van binnengekomen klachten van een medewerker en een student over financiële onregelmatigheden en slecht onderwijs op de school. Dat bevestigt een woordvoerder van de inspectie. Hij benadrukt dat het nog niet gaat om een officieel onderzoek.

Deze krant heeft inzage gehad in een door personeelsleden opgestelde lijst van klachten over het functioneren van Codarts, een hogeschool die bestaat uit het Rotterdams Conservatorium, de Rotterdamse Dansacademie en de Rotterdamse Circusschool. Het college van bestuur van de instelling wordt sinds 1999 geleid door Jikkie van der Giessen. Zij was eerder wethouder in Amsterdam voor D66 en staat voor deze partij in Zuid-Holland op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Volgens de medewerkers wordt overheidsgeld ondoelmatig besteed in samenwerkingsverbanden met buitenlandse opleidingen en is er ook sprake van verspilling op de school. Daarnaast zou op Codarts een cultuur van angst en intimidatie heersen en zouden er de afgelopen jaren regelmatig medewerkers tegen hun zin van de hogeschool hebben moeten vertrekken. Ook zouden regels rondom de medezeggenschap niet zijn nageleefd. Onder studenten van sommige opleidingen bestaat grote onvrede over de kwaliteit van het aangeboden onderwijs. De student die een klacht heeft ingediend, volgt een master kunsteducatie.

Van der Giessen zegt in een reactie nog niet op de hoogte te zijn gebracht van de precieze aard van de klachten over de school, maar zegt het gesprek met de inspectie met vertrouwen aan te gaan. „Juist in deze periode waarin hogescholen in het middelpunt van de belangstelling staan, is het van belang dat wij volledige duidelijkheid geven aan de inspectie. Dat zal ik dan ook doen.”