Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Khamenei voorspelt onherstelbare nederlaag VS en kraakt Mubarak

Khamenei groette vandaag in naam van het Iraanse volk de demonstranten in Egypte en Tunesië. Foto Reuters

Irans opperste leider ayatollah Ali Khamenei voorspelt onherstelbare schade voor de Verenigde Staten in het Midden-Oosten. “Als opstandelingen in Egypte en Tunesië hun zaak weten door te drukken betekent dat een definitieve nederlaag voor het Amerikaans beleid in de regio”, zei hij vandaag in Teheran.

‘Demonstranten vormen vrijheidsbeweging’
De hoogste leider van Iran zei verder dat de opstanden in de Arabische landen een teken zijn van “islamitisch bewustzijn”. “Het volk is getuige van de nagalm van de islamitische revolutie van 1979 in Iran”, aldus Khamenei.

Midden-Oosten deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad zegt dat dit precies is wat je van Khamenei kunt verwachten:

“Hij ziet overal opstanden in de naam van de islam. Maar dat zijn het natuurlijk helemaal niet. Khamenei probeert de ontwikkelingen in zijn voordeel te gebruiken. Maar hij vergeet daarbij te zeggen dat in 2009 een opstand, zoals nu in Egypte en Tunesië, tegen een autoritair regime als het Iraanse keihard werd neergeslagen.”

Mubarak de verrader
Zonder hem bij naam te noemen beschuldigde Khamenei de Egyptische president Hosni Mubarak van volksverraad. “De macht van Amerika over de Egyptische leiders heeft het land veranderd in de grootste vijand van Palestina. Egypte is een toevluchtsoord voor zionisten geworden. De explosie onder het volk is het juiste antwoord op dit grote verraad van de dictator.”

Khamenei verzocht vandaag de demonstranten in Egypte in de voetsporen te treden van die revolutie (wiki). Destijds werd de pro-Amerikaanse sjah Mohammed Reza Pahlavi in Iran afgezet en kwamen hardline islamieten aan de macht.

‘Leger, richt je op de zionisten’
De ayatollah noemde zichzelf een “broer in de religie” van het Arabische volk. Khamenei riep het Egyptische leger op de demonstranten te steunen en “de ogen te richten op de zionistische vijand”. Hij verwijst daarmee naar Israël, dat een verandering van het regime in Egypte vreest. Dat zou het vredesverdrag met het westelijke buurland namelijk in gevaar kunnen brengen.