'Ik wil kunnen spelen wat ik in mijn hoofd hoor'

Bassist Clemens van der Feen is met zijn band opgenomen in de Young VIPS tournee, voor buitengewoon Nederlands jazztalent met hoogwaardig eigen repertoire. Op zijn debuutalbum High Places profileert hij zich als bandleider en componist. Tussen rock en jazz, met basgitaar als uitgangspunt.

Hoe zou jij je werk en jezelf omschrijven?

„Mijn broers vormden een band en zochten nog een bassist. Ik was elf, kreeg een bas in mijn handen en voelde meteen een klik met het instrument. Dat is na 19 jaar nog steeds zo.”

Pas je in een traditie, zo ja, welke?

„Ik heb in veel verschillende bands gespeeld, van jazz tot klassieke orkesten. Ik was ambivalent: beide stijlen trokken. Toen ik met Toots Thielemans kon toeren voelde ik de jazz van binnenuit. Dat was zo inspirerend dat ik meteen naar New York wilde voor een studie. In de jazztraditie beweeg ik me op het modern creatieve vlak. Ik probeer vooral niet als jaren-zestighelden te klinken.”

Wat vind jij het mooiste jazzalbum?

„Saxofonist John Coltrane raakt mij het allerdiepst. Het gaat bij hem om zoveel meer dan de noten die hij speelt. Ik kies zijn album met Duke Ellington In a Sentimental Mood, nog zo’n geniale musicus. Een spiritueel album waarop veel krachten samen komen.”

Wie zie je als groot voorbeeld?

„Ik heb me voor mijn nieuwe muziek laten inspireren door de moderne rockjazz van de Amerikaanse band Kneebody.”

Wat was de belangrijkste gebeurtenis in je carrière tot zover?

„Dat ik nu met mijn eigen muziek naar buiten kom. Als sideman was ik prima op mijn plek, maar ik voelde dat het tijd werd om zelf wat te gaan zeggen. Ik ben terug bij de basgitaar, mijn eerste liefde. Samen met gitarist Jesse van Ruller, toetsenist Harmen Fraanje en drummer Flin van Hemmen heb ik de juiste connectie voor stevige jazzrock, anno 2011. We mengen pop, rock en ook klassieke muziek tot jazz. Mijn broer Paul op sax en Toots zijn onze speciale gasten.”

Zou dit je Grote Doorbraak betekenen?

„Ach, ik heb al veel gedaan. Maar met mijn cd High Places plaats ik me in elk geval meer voor het voetlicht. Ik maak verbinding tussen alle musici. En ik houd de lijn van de compositie in de gaten. Als bassist voel ik me altijd verantwoordelijk voor de groove en de koers.”

Wat wil je bereiken?

„Tijdens mijn studie was ik vooral op zoek naar virtuositeit. De beste bassist hoef ik nu niet meer zo nodig te worden. Wel iemand die kan spelen wat-ie in zijn hoofd hoort.”

Young Vips tour, vanaf 17/2 Bimhuis, A’dam. www.youngvips.nl