Opinie

Het sprookje van 100 procent duurzaam

Energieverlies van huizen (uit WNF-rapport)Energieverlies van huizen (uit WNF-rapport)

Ze hebben iets van een sprookje, rapporten die ons een toekomstige wereld van schone energie voortoveren, een wereld zonder CO2-uitstoot. Maar het sprookje kan werkelijkheid worden, zeggen ze bij het Wereldnatuurfonds en Ecofys, in een gisteren gepubliceerd rapport (lees hier ook een persbericht). En als we ons best doen kan dat zelfs in 2050 al het geval zijn.

In dit toekomstperspectief zijn geen overdreven verwachtingen gewekt voor nieuwe en deels futuristische technologieën (lees hier). Het kan gewoon met wat we al weten en veelal nu gebruiken, zegt directeur Kees van der Leun van Ecofys. En we hoeven ons niet eens zo heel veel te ontzeggen (het meest opvallende is misschien wel een beetje minder vlees eten):

‘In this report, we are very deliberately not making extravagant assumptions about the benefits of technologies yet to come. This inherently means that this is a moderate estimate of the renewable energy future we could enjoy by 2050.
At Ecofys we know that solutions for the global energy challenge are at hand. There are numerous systems that use energy more efficiently, allowing us to manage current energy sources more carefully. Moreover, we understand the opportunities in using the vast amounts of sustainable energy that surround us.’

Uit rapportUit rapport

Is er dan helemaal geen probleem? Zeker wel. Zo moeten we wel bereid zijn om 3,5 biljoen euro (twaalf nullen) te investeren in modernisering van gebouwen, in de aanleg van een efficiënt elektriciteitsnetwerk, in parken voor wind- en zonne-energie. Maar, becijferen de onderzoekers, daar staan vanaf 2040 besparingen tegenover die dit bedrag overstijgen.

Critici houden vol dat het niet mogelijk is om alleen met duurzame bronnen aan de energiebehoefte te voldoen. Maar bij de Britse website The Ecologist hebben ze wel een grappig tegenargument: alleen al in 2009 heeft China vier keer de totale, jaarlijkse energiebehoefte van Groot-Brittannië geïnvesteerd aan hernieuwbare energie. Aan een kwart van die investering zouden de Britten dus genoeg moeten hebben.

Waarom zal het dan toch niet lukken het plan van het Wereld Natuurfonds uit te voeren?

Het zal wel lukken, denkt Donald Pols van het Nederlandse Wereldnatuurfonds. ,,En als het toch niet lukt, dan is het omdat de gevestigde belangen in een aantal landen in staat zijn de voorstellen effectief te bestrijden”, aldus Pols. Zijn optimisme hangt ook samen met het feit dat het juist bedrijven zijn waarmee het WNF samenwerkt (waaronder grote jongens als Coca Cola, IBM en HP) die hebben aangedrongen op een dergelijk rapport, dat ze kunnen gebruiken als onderbouwing voor toekomstige investeringen. Bovendien wint  het idee van 100 procent duurzaam in 2050 ook elders meer steun (lees hier).

De komende jaren worden, concludeert Pols, een spannende strijd tussen toekomstgerichte, innovatieve bedrijven en bedrijven die hechten aan het verleden.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.