Haïti zet omstreden verkiezingsuitslag recht

De Haïtianen kunnen daardoor nu in een tweede ronde alsnog een nieuwe president kiezen.

Haïti heeft gisteren alsnog de winnaars bekendgemaakt van de eerste ronde van de in november al gehouden presidentsverkiezingen. Daarmee komt een eind aan de politieke crisis die was ontstaan nadat controleurs Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) verkiezingsfraude hadden ontdekt.

Mirlande Manigat (70), vicerector van een universiteit, en de populaire popzanger Micky Martelly (49) moeten het nu tegen elkaar opnemen op 20 maart. Onder zware internationale druk maakte de Haïtiaanse regeringspartij INITE eerder al bekend dat het zijn eigen kandidaat, Jude Célestin, terugtrekt uit de race, hoewel hij dat zelf niet wilde. Aanvankelijk beweerde de partij dat Célestin als tweede was geëindigd. Twijfels over de uitslag leidden tot straatrellen.

De termijn van de huidige Haïtiaanse president, Rene Preval, loopt maandag al af. Maar door de crisis die na de presidentsverkiezingen kan hij nog niet weg. Het parlement heeft hem toestemming gegeven om aan te blijven tot uiterlijk 14 mei, wanneer hij de macht kan overdragen aan een opvolger. (Reuters)