Geen bezuiniging thuiszorg dit jaar

De bezuiniging van 58 miljoen euro op thuiszorg gaat dit jaar niet door. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) heeft besloten af te zien van een korting van 1,7 procent op de begroting voor verpleging en verzorging aan huis.

Dat zegt een woordvoerder van de minister. De beslissing komt na een uitspraak van de Haagse rechtbank, in december. Die oordeelde in een kort geding, aangespannen door branchevereniging Actiz, dat de maatregel van Schippers „onmiskenbaar onrechtmatig” was.

Schippers gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechter. Maar omdat die procedure naar verwachting een jaar duurt, heeft ze de bezuinigingsmaatregel ingetrokken.

„Dit is heel goed nieuws”, zegt de woordvoerder van Actiz. Haar leden waren al bezig bezuinigingen te plannen, bijvoorbeeld door bezoeken van verpleegkundig personeel en verzorgers aan cliënten te bekorten. Ook de zorg in afgelegen dorpen stond ter discussie.

Een groot deel van de thuiszorgbedrijven rekende er met de voorgenomen bezuiniging op (verder) in de rode cijfers te komen. Vorig jaar leed meer dan de helft van de thuiszorgorganisaties verlies. Schippers’ bezuinigingsdoel van 58 miljoen euro is bijna even veel als de winst in de thuiszorgsector.

Het ministerie stelde bij de rechtbank dat de bezuiniging een eerdere maatregel verving. Actiz zei dat ze die korting al had doorgevoerd, en dat de nieuwe maatregel dus een extra ingreep was.

Vorig jaar deden bijna 600.000 mensen een beroep op verpleging en/of verzorging thuis. Dat kostte 3 miljard euro. In de sector werken 125.000 mensen.