Gamma bezig de beurs te verlaten

Textielproducent Gamma wil de beurs verlaten om verder te kunnen groeien. Ondertussen loopt de beurskoers gestaag op.

Textielfabrikant Gamma Holding – niet te verwaren met de doe-het-zelf keten – verdwijnt zo goed als zeker van de Amsterdamse beurs. Deze week werd bekend dat Go Acquisition een belang heeft van bijna tachtig procent in het textielbedrijf, nog vijftien procent te gaan.

Go Acquisition is een houdstermaatschappij speciaal opgericht om Gamma over te nemen. In het investeringsvehikel zijn de belangen van investeringsmaatschappijen Gilde Buy Out Partners (46 procent) en Parcom Capital Management (32 procent) ingebracht – Parcom maakt deel uit van ING Group. De investeringsmaatschappijen bezitten samen dus al 78 procent van de aandelen Gamma en er loopt een bod van 29 euro per aandeel voor de resterende stukken. Tot 11 februari hebben aandeelhouders de mogelijkheid om in te gaan op dit bod, wanneer Go Acquisition een belang van 95 procent heeft, wordt Gamma van de beurs gehaald. Het bod wordt ondersteund door de raad van commissarissen en de leiding van Gamma.

Bedrijven die van de beurs gaan doen dat om verder te kunnen groeien. Bij Gamma ligt dat anders. Het textielbedrijf wil flink investeren en daarbij is het huidige verspreide aandeelhoudersbestand meer last dan lust. Gamma wil groeien, onder andere via overnames. Door de penibele situatie waarin de textielfabrikant zich bevond, was de kans klein dat de banken dit zouden financieren. Daarom was een kapitaalkrachtige aandeelhouder welkom.

Gamma ontwikkelt, produceert en verkoopt wereldwijd hoogwaardige producten met textiel als basis. Van procesbanden en filterproducten tot zeildoek en matrasstoffen. Met deze producten behoort het bedrijf tot de wereldtop. Gamma heeft een omzet van 660 miljoen euro en er werken 3.400 mensen in 34 landen.

De geschiedenis van Gamma gaat terug tot het begin van de 19e eeuw. Jan Willem Sutorius vestigde zich vanuit het Rijnland in Helmond en begint een textieldrukkerij. In 1843 sloot zijn zoon Peter Antonius een associatie met Pieter Fentener van Vlissingen. Drie jaar later nam de Amsterdamse ondernemer de zaak over en ging verder onder de naam P. Fentener van Vlissingen & Co, afgekort tot Vlisco. Het bedrijf produceerde en verkocht handgedrukte stoffen in binnen- en buitenland.

Vlisco maakte naam met de export van imitatiebatik naar Nederlands-Indië. Nog altijd is het bedrijf actief in de markt voor kleurrijke geverfde en bedrukte stoffen, nu met name gericht op de Afrikaanse markt. Vorig jaar werd Vlisco, goed voor een kwart van de omzet van de Gamma, verkocht. De textielfabrikant is hard getroffen door de recessie en kampt met een hoge schuldenlast. De verkoop van Vlisco versterkte de financiële positie.

Het bod op Gamma door Gilde en Parcom is bedoeld als „investering voor de lange termijn”. Dat zei Koos Teule, directeur investor relations bij Gilde, eind vorig jaar in Het Financieele Dagblad. Het isniet de bedoeling de vier divisies van de producent van technisch textiel op te poetsen en aan de hoogste bieder te slijten. Gamma moet „organisch verder groeien”, aldus Teule. Dat vergt, volgens hem, meer investeringen. Teule weersprak de suggestie dat Gilde en Parcom aansturen op een splitsing en het verkopen van onderdelen. „We zijn ervan overtuigd dat je waardecreatie en een goed rendement bereikt door organische groei. We trekken daarvoor een termijn uit van vier tot vijf jaar.”

Beursanalisten gaan ervan uit dat het bedrijf op termijn toch wordt opgesplitst en in delen verkocht. Om betrokkenen, waaronder de vakbonden, over de streep te trekken, wordt vaak gezegd dat het bedrijf niet wordt opgesplitst en er geen bedreiging is voor de werkgelegenheid. De realiteit is vaak een andere, aldus verschillende beursanalisten.

De afgelopen twintig maanden steeg de waarde van het aandeel op de beurs van 2,70 euro in mei 2009 tot 29,00 euro vandaag, een stijging van bijna 1100 procent.