Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Frans-Duits europact verdeelt EU

Merkel en Sarkozy arriveren op de EU-top in Brussel.
Merkel en Sarkozy arriveren op de EU-top in Brussel. Foto AFP / John Thys

Leiders van de eurozonelanden kwamen vandaag niet tot concrete maatregelen, maar wel werd een principeakkoord bereikt over de inrichting van hun economieën om de concurrentiekracht te vergroten.

Duitsland en Frankrijk presenteerden vandaag in Brussel hun pact, waarin zij onder meer pleiten voor een gemeenschappelijke verhoging van de pensioenleeftijd, afschaffing van loonindexatie, afspraken over belastingen voor bedrijven en strengere regels voor staatsschulden. Het gaat om een soort economische regering voor de eurolanden. Dat zou de eurocrisis moeten bezweren en beleggers vertrouwen in de Europese economie moeten geven.

Pact wordt onderwerp van extra EU-top
Sarkozy en Merkel stelden dat regeringen voor eind maart moeten beslissen over een zogenoemd ‘pact voor concurrerend vermogen’. EU-voorzitter Herman Van Rompuy noemt het plan ‘revolutionair’. Tijdens een extra EU-top in maart zullen de Frans-Duitse plannen besproken worden, aldus Van Rompuy.

Kritiek kleine lidstaten
De kleine eurolanden zijn kritisch over het plan. “Er moet meer economische samenhang zijn, maar de lidstaten moeten de ruimte hebben om hun eigen beleid te voeren”, vindt de Belgische premier Leterme.

Volgens premier Mark Rutte is het pact dat Merkel en Sarkozy presenteerden slechts nog een “ambtelijk stuk in de Duitse taal.” Tegen NRC Handelsblad zegt Rutte dat hij blij is dat het nog maar een concept is:

“Er stond veel in wat mij niet bevalt. Neem bijvoorbeeld het harmoniseren van de belastingen. Dat vindt Nederland een verantwoordelijkheid van de lidstaten zelf. En ik voel er ook niets voor om het pensioenstelsel op deze manier aan te passen” - Mark Rutte