Frankrijk en FAO waarschuwen voor voedselcrisis

Farmers work in a cucumber field in New Delhi February 4, 2011. Indian Prime Minster Manmohan Singh said on Friday that high headline inflation is beginning to pose a serious threat to India's high growth plans, in one of his strongest warnings over the risk of rising prices. REUTERS/Parivartan Sharma (INDIA - Tags: BUSINESS FOOD)
Farmers work in a cucumber field in New Delhi February 4, 2011. Indian Prime Minster Manmohan Singh said on Friday that high headline inflation is beginning to pose a serious threat to India's high growth plans, in one of his strongest warnings over the risk of rising prices. REUTERS/Parivartan Sharma (INDIA - Tags: BUSINESS FOOD) Boeren op een komkommerveld in New Delhi. Foto Reuters / Parivartan Sharma

G20-leider Frankrijk en Wereldvoedselorganisatie FAO waarschuwen voor een nieuwe globale voedselcrisis. Ze roepen op tot regelgeving om speculatie op de grondstoffenmarkten te beteugelen.

Gisteren bleek dat de voedselprijzen wereldwijd naar recordhoogte zijn gestegen. Volgens de FAO is de kans klein dat de prijzen zakken, schrijft persbureau Reuters. Voorraden graan en andere basisgrondstoffen zijn te beperkt en nieuwe oogsten worden bedreigd door slecht weer in belangrijke voedselproductielanden.

“We delen het standpunt dat er op het moment een reëel risico van globale voedselcrisis bestaat.” - Franse Landbouwminister Bruno le Maire vandaag op een gezamelijke persconferentie met FAO-chef Jacques Diouf.

Stijgende prijzen één van de oorzaken rellen Tunesië
De stijgende voedselprijzen kwamen onlangs opnieuw onder de aandacht als één van de onderliggende problemen die de protesten in Tunesië veroorzaakte, dat weer doorsijpelde naar Egypte en Jordanië. Volgens Le Maire en Diouf kunnen de stijgende prijzen meer protesten in en buiten de regio ontlokken. De twee riepen daarom op tot structurele maatregelen.

Volgens Frankrijk en de FAO moet de schuld gezocht worden in het speculeren op de grondstoffenmarkten. Frankrijk heeft het probleem hoog op de agenda van de G20 gezet en wil een bijeenkomst van Landbouwministers in juni in Parijs om concrete maatregelen te bespreken.

“Regulering betekent niet tegen de markten in vechten, maar de manier waarop ze werken verbeteren.” - Le Maire

Dollar-koekjes op een lunch van de National Press Club, waar ook Ben Benanke aanzat. Foto Reuters / Jim YoungDollar-koekjes op een lunch van de National Press Club, waar ook Ben Benanke aanzat. Foto Reuters / Jim Young

Voorstellen om handel te reguleren
Het Elysee heeft volgens Reuters enkele voorstellen in voorbereiding om de handel te reguleren, zoals het beperken van posities (het aantal handelscontracten dat kan worden afgesloten), het identificeren van handelaren als speculanten of boeren, en het in kaart brengen van transacties die niet via de beurs verlopen.

Er bestaan echter grote meningsverschillen tussen producerende en consumerende landen over nieuwe, wereldwijde regulering, en over de mate waarin hedgefunds en andere investeerders de voedselprijzen hebben opgedreven.

Frankrijk wil ook meer transparantie van de globale grondstoffenvoorraden. Men wil een soort landbouwdatabase vergelijkbaar met het Joint Oil Data Initiative, dat gegevens verzamelt over de oliehandel. Maar, analisten wijzen op de mogelijkheid dat landen wel eens terughoudend zouden kunnen zijn om informatie over hun strategische reserves op te geven.