Film

Biutiful

Buitengewoon epos van Alejandro Gonzalez Iñárritu die de rol van Uxbal – straatcrimineel en alleenstaand vader met terminale kanker te Barcelona – speciaal schreef voor topacteur Javier Bardem. Hij maakt het in hem gestelde vertrouwen meer dan waar in een van de grootste rollen in zijn loopbaan tot nu toe. Maricel Álvarez als zijn ex-vrouw met een bipolaire stoornis is een echte ontdekking.

In 22 bioscopen.

Stand van de maan

Tweede deel uit een trilogie van internationaal gelauwerd documentairemaker over culturele en religieuze spanningen in Indonesië. Leonard Retel Helmrich maakt fenomenale shots voor Stand van de Maan dankzij de door hem ontwikkelde Steady Wing-camera.

In 9 bioscopen.

IFFRiG-talkshows

In zaal 2 van het Groningse ForumImages gaat Hadassah de Boer tijdens de pocketeditie van het International Film Festival Rotterdam op 5 (21u15) en 6 februari (16u) in gesprek met makers, programmeurs, deskundigen en andere beroemdheden. Met korte interviews, vooruitblikken, tips en een dagelijkse miniquiz voor de echte kenners. De toegang is gratis.

Inl www.groningerforum.nl en www.forumimages.nl.

The King’s Speech

In de Cineville Talkshow in De Balie spreken op 10 februari 20u Renée Broekmeulen (speechschrijver voor bewindspersonen) en Pacelle van Goethem (spraak- taal- en stempatholoog) over de perfecte speech nav The King’s Speech. Aansluitend de vertoning van de film The King’s Speech, over de stotterende koning George VI, waarvoor acteur Colin Firth een Golden Globe heeft gewonnen. De film is ook twaalf keer genomineerd voor een Oscar eind deze maand. En verder: filmtips, een filmquiz en een korte film uit de stal van Go Short.

Inl www.debalie.nl

Les amours imaginaires

In een film over de wispelturigheid van de liefde toont het opmerkelijke jonge talent Xavier Dolan (Montreal, 1989) zijn onmiskenbare gevoel voor expressieve filmische middelen. Zijn stijlkeuzen zijn gedurfd, maar werken ook emotioneel heel sterk. Twee postadolescenten, waaronder Dolan, aanbidden de schone jongeling Nicolas. Maar zien we hem ook echt, of leven ze in een droomwereld? De liefde dreigt een wig in hun vriendschap te drijven.

In 15 bioscopen

The African Queen

Hollywoodklassieker kreeg een grondige restauratie en ziet er beter uit dan ooit. Humphrey Bogart als schipper Charlie en Katharine Hepburn als missionaris Rose die samen op een bootje in Afrika oorlog voeren tegen Duitsland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Regisseur John Huston was tussen de opnamen door in Congo druk met jagen, maar leverde toch fraai werk af.

In 3 bioscopen.

Morning Glory

Net als in het recente State of Play, waarin McAdams een hippe blogger speelt, gaat de film over de botsing tussen amusement en nieuws. Morning Glory geeft een aardig idee van de uitkomst: humor met een ernstige ondertoon volgt op de fusie van jong talent met de twee oude rotten Harrison Ford en Diane Keaton. Die symbiose levert ook een bovengemiddelde Hollywoodfilm op.

In 49 bioscopen

Tournée

De Franse acteur Mathieu Amalric imponeert als regisseur van Tournée, een bitterzoete roadmovie over Amerikaanse stripteaseuses en Franse manager die langs Franse provincieplaatsen trekken. Door zijn wervelende stijl een heftige ervaring van eenzaamheid.

In 7 bioscopen