Evra niet opgeroepen voor Frans voetbalelftal

Patrice Evra is niet opgeroepen voor het Franse nationale voetbalelftal.

De 29-jarige verdediger van Manchester United mag na zijn schorsing weer spelen, maar bondscoach Laurent Blanc heeft hem uit de selectie gelaten voor de oefenwedstrijd tegen Brazilië.

Evra werd na het wereldkampioenschap van afgelopen zomer in Zuid-Afrika voor vijf wedstrijden geschorst. Die straf zit er nu op. De Franse minister van sport Chantal Jouanno zei onlangs dat Evra nooit meer voor Frankrijk uit zou moeten komen na zijn gedrag op het WK. Daar leidde de toenmalige aanvoerder een spelersstaking na het naar huis sturen van Nicolas Anelka.

Volgens Blanc heeft de oproep van de minister niets te maken met de afwezigheid van de verdediger. „Het is een sportieve keuze. Er is veel concurrentie voor zijn positie.”

Blanc riep Eric Abidal op, die indruk op hem maakte met zijn uitstekende vorm bij FC Barcelona, en Gaël Clichy. Laurent Kosciely, Clichy's teamgenoot bij Arsenal, werd voor het eerst opgeroepen voor ‘Les Bleus’.

De Fransman Bruno Metsu werd gisteren ontslagen als bondscoach van Qatar. De 57-jarige trainer wordt verantwoordelijk gehouden voor de tegenvallende prestaties op de Azië Cup. Dat meldt de FIFA op zijn website. Qatar werd bij het toernooi in eigen land uitgeschakeld in de kwartfinales door de latere winnaar Japan. Metsu, die in 2008 in dienst trad als bondscoach, had in Qatar nog een contract tot 2014. De kwartfinale bij de Azië Cup was zijn beste prestatie met de nationale ploeg uit de oliestaat.

„We danken Bruno Metsu voor zijn bijdrage aan het voetbal in Qatar, maar het is nu tijd voor iets nieuws”, zegt Sheikh Hamad bin Khalifa bin Ahmed al-Thani, de voorzitter van de voetbalbond. Co Adriaanse is in Qatar bondscoach van het olympisch elftal. (Novum)