EU-inflatie nog geen probleem

De Europese Centrale Bank heeft gisteren haar zorgen geuit over de stijgende inflatie in de eurozone, maar ziet vooralsnog af van maatregelen om die te beteugelen. De koers van de euro daalde daarop met 1,3 procent ten opzichte van de dollar.

ECB-president Trichet zei in zijn persconferentie dat de inflatieverwachting van de ECB niet wezenlijk anders is dan in januari. Toen had hij gehint op het mogelijk sneller dan verwacht verhogen van de Europese rente. Die staat al 21 maanden op 1 procent.

De Europese inflatie bedraagt momenteel 2,4 procent, licht hoger dan het officiële doel dat de ECB nastreeft, 2 procent.

Fed-voorzitter Ben Bernanke zei gisteren in Washington dat de Amerikaanse centrale bank zich nog geen zorgen maakt over de inflatie. Weliswaar stijgen de voedselprijzen, maar de zogenoemde kerninflatie (exclusief energie en voedsel) blijft laag. Analisten zagen daarin een bevestiging dat de Fed door zal gaan met het voor 600 miljard dollar opkopen van Amerikaanse staatsobligaties. Dat is nodig om de lange rente te drukken en de economie te stimuleren.