Eerste burgerpresident Birma is ‘cosmetische aanpassing’

Myanmar's Prime Minister Thein Sein arrives for the 14th Association of South East Asian Nations (ASEAN) Summit in Hua Hin in this February 27, 2009 file photo. Thein Sein was chosen on February 4, 2011 to become the military-run country's first civilian president in half a century, a government source said, a cosmetic shift that does little to end the army's dominance in politics. REUTERS/Chaiwat Subprasom/Files (THAILAND - Tags: POLITICS HEADSHOT IMAGES OF THE DAY)
Myanmar's Prime Minister Thein Sein arrives for the 14th Association of South East Asian Nations (ASEAN) Summit in Hua Hin in this February 27, 2009 file photo. Thein Sein was chosen on February 4, 2011 to become the military-run country's first civilian president in half a century, a government source said, a cosmetic shift that does little to end the army's dominance in politics. REUTERS/Chaiwat Subprasom/Files (THAILAND - Tags: POLITICS HEADSHOT IMAGES OF THE DAY) Thein Sein. Foto Reuters / Chaiwat Subprasom

De Birmese premier Thein Sein is door het parlement tot president benoemd. Daarmee heeft het land voor het eerst in bijna 50 jaar een burgerpresident.

De verkiezing (de eerste in twintig jaar in Birma) wordt algemeen gezien als een farce. Sein legde onlangs zijn taak neer als generaal om mee te kunnen doen aan de verkiezing. Volgens analisten is het een poging van de militaire junta om grip te houden op het land.

De benoeming van Thein Sein is de laatste stap van Birma op de ‘routekaart naar democratie’, dat het land van militaire naar burgerlijke macht moet brengen. Maar de benoeming van de, tot voor kort, op vier na hoogste militair in het land wordt in het westen niet gezien als omslag, maar een cosmetische aanpassing.

Sein voegde zich in 1997 bij de junta en werkte zich op tot plaatsvervanger van generaal Soe Win in 2007 als premier. Toen die stierf werd Sein premier.

‘Enkel goed voor juntaleider Than Shwe’
Een Birmese professor van de Vahu Development Institute in Thailand zegt tegen Reuters dat Thein Sein enkel de autoriteit van de 78-jarige juntaleider Than Shwe zal versterken, waar bijvoorbeeld oppositieleidster Aung San Suu Kyi niets van hoeft te verwachten.

“Dit betekent zekerheid voor Than Shwe. Die bekommert zich niet om Aung San Suu Kyi of een volksopstand, maar maakt zich zorgen om de mensen in het leger die hij heeft gekleineerd of verdreven. Hij heeft veel nieuwe vijanden gemaakt en weet dat hij z’n macht niet erg lang meer zal behouden.”

Aung San Suu Kyi zelf reageerde vandaag gelaten: “Dit is geen verrassing. We hadden dit verwacht.”

De BBC heeft een uitgebreid profiel van Thein Sein.