Vijf Nederlandse journalisten geëvacueerd in Kairo

De Nederlandse ambassade heeft rond half twaalf vanavond vijf Nederlandse journalisten geëvacueerd die vastzaten in het Ramses-hotel in Kairo. Dat meldden de geëvacueerde journalisten van onder meer de GPD, EénVandaag en Brandpunt vanavond via Twitter. Ze zijn overgebracht naar een veiliger hotel in de Egyptische hoofdstad.

De evacuatie van de journalisten was nodig omdat een groep sympathisanten van president Mubarak zich voor de ingang van het hotel bevond en dreigementen uitten. De situatie voor journalisten lijkt steeds gevaarlijker te worden, nu zich sinds gisteren groepen aanhangers van Mubarak rondom het Tahrirplein in Kairo bevinden. De Zweedse omroep SVT meldde vanavond laat nog dat één van zijn verslaggevers met verschillende steekwonden in het ziekenhuis is opgenomen.

Eerder op avond meldde minister Rosenthal dat drie Nederlandse journalisten momenteel nog vastzitten in het Hilton-hotel in Kairo. Volgens de bewindsman zitten de journalisten onder “zeer moeilijke omstandigheden” vast en kunnen ze “niet zomaar” het hotel verlaten. Wel is het Hilton, waar zich ook pro-Mubarakbetogers ophouden, “afdoende” beveiligd, zegt Rosenthal.

Vanochtend liet GPD-correspondent Harald Doornbos weten ‘bijna gelyncht’ te zijn door sympathisanten van president Mubarak. ABC News meldde dat verslaggevers van de Amerikaanse zender met onthoofding zijn bedreigd.

Clinton veroordeelt aanvallen op journalisten
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) raadt journalisten sinds vandaag af naar Egypte te reizen. Volgens de NVJ is het in het land niet veilig voor journalisten, omdat knokploegen het op ze gemunt hebben. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton uitte vanavond rond tien uur scherpe kritiek op de aanvallen op journalisten in Egypte. Ze zei dat het geweld tegen journalisten de internationale normen van de persvrijheid schendt en dat iedere journalist die opgepakt is moet worden vrijgelaten.

Al-Jazeera liet vanavond laat weten dat drie van zijn verslaggevers die waren opgepakt weer zijn vrijgelaten door de Egyptische autoriteiten. De Arabische zender ligt zwaar onder vuur van het regime, dat niet blij is met de uitgebreide aandacht die Al-Jazeera geeft aan de protesten tegen Mubarak. Vice-president Suleiman zei vandaag dat hij het betreurt dat bondgenoten van Egypte het Al-Jazeera toestaan vanaf hun grondgebied uit te zenden.