Denaturaliseren niet goedgekeurd

Er komt voorlopig geen wet die het mogelijk maakt om de nationaliteit af te nemen van genaturaliseerde Fransen die een moord hebben gepleegd op een politieagent of andere veiligheidsambtenaar. De senaat stemde gisteravond tegen het wetsvoorstel, dat eerder wel door de Tweede Kamer was goedgekeurd.

Het was president Sarkozy zelf die het voorstel eind juli vorig jaar lanceerde, na de moord op een agent in Grenoble. Daders van zwaar geweld tegen veiligheidsambtenaren zouden de Franse nationaliteit kunnen verliezen als ze minder dan tien jaar genaturaliseerd zijn. Het voorstel was een kernpunt van het nieuwe, hardere immigratie- en veiligheidsbeleid van Sarkozy, die na de rellen in Grenoble ook werk maakte van de uitzettingen van Roma.

In de Senaat kreeg het voorstel geen meerderheid. Het werd met 182 tegen 156 stemmen verworpen. De groep centristen, die vaak mee stemt met de rechtse UMP van Sarkozy, stemde gisteren unaniem tegen de nieuwe wet. Volgens de centristen en de linkse partijen zou het voorstel twee categorieën Fransen creëren, wat indruist tegen het gelijkheidsbeginsel. De centristen zijn wel bereid om te onderhandelen over strakke voorwaarden voor het verwerven van de Franse nationaliteit. Ze voegden er ook aan toe dat er al (beperktere) mogelijkheden zijn om de nationaliteit te ontnemen.

Het wetsvoorstel was een onderdeel van een ruimere wet op de immigratie. Het moet nu terug naar de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer. Verwacht wordt dat de regering met enkele aanpassingen opnieuw zal proberen de strengere wetgeving goedgekeurd te krijgen. De groep centristen waarschuwde al dat het hen in deze niet is te doen om partijpolitiek, maar dat het om een ‘ethische kwestie’ gaat.

Volgens de UMP plaatsen moordenaars van veiligheidsambtenaren zichzelf buiten de samenleving en is het logische gevolg daarvan het afnemen van de nationaliteit. In Frankrijk verwerven ongeveer 90.000 immigranten per jaar de Franse nationaliteit.